Gekmakende speurtocht op een klein eiland

De goede oude eenheid van tijd, plaats en handeling hoort thuis in de klassieke tragedie. Nicci French blaast het kunststukje echter nieuw leven in door een gekmakende speurtocht op een eiland binnen een etmaal te laten plaatsvinden. Verloren is bovendien niet ingedeeld in hoofdstukken, maar wordt gepresenteerd als een lange lap tekst.

Nicci French: Verloren. Vertaald door Irving Pardoen. Ambo/Anthos, 293 blz. 19,95.

Hoofdpersoon is Nina Landry, een gescheiden vrouw die met twee tieners op een Brits eilandje woont. Op de ochtend voordat ze - op haar 40ste verjaardag - op vakantie zal gaan, blijkt haar dochter van 15 een surpriseparty te hebben georganiseerd. Gaandeweg ruikt Nina onraad omdat de dochter zelf niet verschijnt.

Een pluspunt van deze Nicci French is dat hij zo eenvoudig is. De spanning wordt dit keer opgewekt door gewone ouderlijke bezorgdheid. Een zorg die groeit en groeit, en uiteraard culmineert in een ziedende jacht over het eiland, moet echter wel worden opgebouwd. Daartoe wordt heel wat verteld dat niet direct met de ontknoping te maken heeft. Dat maakt Verloren lange tijd tot een boek vol alledaagse handelingen - een tikje saai zelfs - en daar doet het chaotische verjaarspartijtje weinig aan af.

De hoop op spektakel, gevoed door aanwijzingen over dochterlief, helpt je door het echtscheidingsrelaas en het onwaarschijnlijke, irritant bureaucratische gedoe van de eilandpolitie heen tot het punt waarop na 200 pagina's de plot van het boek eindelijk op gang begint te komen. Dan doen de heer en mevrouw French enkele tientallen pagina's lang wat ze eigenlijk vanaf het begin hadden moeten doen: valse hoop wekken en weer afbreken, verdachtmakingen in de lucht hangen en verdenkingen zodanig door elkaar weven dat je als lezer naar het puntje van je stoel kruipt.

Gert Jan de Vries

Thriller

Nicci French: Verloren. Vertaald door Irving Pardoen. Ambo/Anthos, 293 blz. 19,95.

    • Gert Jan de Vries