Europees ambtenaar moet de fiets nemen

De Europese Commissie roept haar ambtenaren op de bus of fiets naar het werk te pakken. Het uitdijende bestuursapparaat van de Europese Unie leidt namelijk tot steeds grotere verkeersproblemen in en rond de Brusselse Europawijk. Bovendien wil “Europa' het goede voorbeeld geven en de luchtvervuiling verminderen. Voor Brussel wordt herhaaldelijk een smogalarm afgegeven.

De Commissie, het dagelijks bestuur van Europa, kwam gisteren dan ook met een mobiliteitsplan voor het eigen personeel. Volgens de vakbond van Europese ambtenaren reizen dagelijks zo'n 30.000 collega's richting de kantoorkolossen in de omgeving van het Schumanplein.

Ambtenaren die hun parkeerpas inleveren, krijgen vanaf 2007 de helft van hun reiskosten met het openbaar vervoer vergoed. De Commissie wil het gebruik van de auto in 2009 met 9 procent terugdringen.

Bovendien wordt het aantal dienstfietsen verhoogd van 150 naar 190. De Eenheid Transport en Mobiliteit, speciaal opgezet om het mobiliteitsplan uit te voeren, meldt dat de Brusselse fietsen in 2005 15.000 keer werden gebruikt.