EU verdeeld over heffing schoen China

De Europese Unie is ernstig verdeeld over strafheffingen op Chinese en Vietnamese schoenen. Desondanks lijkt dit plan van eurocommissaris Mandelson (Handel) volgende maand te worden ingevoerd.

De 25 lidstaten van de Unie spraken gisteren in een ambtelijk comité in Brussel over de strafheffingen. De verdeeldheid bleek tijdens een informele stemming over het voorstel van Mandelson om vanaf volgende maand heffingen in te voeren oplopend tot 19,4 procent. Hierdoor zullen sommige schoenen duurder worden in de winkel.

De heffingen zijn een straf voor China en Vietnam nadat uit onderzoek door de Europese Commissie is gebleken dat deze landen schoenen “dumpen' op de Europese markt en er oneerlijke handelspraktijken op na houden. (Zuid-)Europese schoenfabrikanten hadden om zo'n onderzoek gevraagd. Zij ondervinden zware concurrentie van de Aziatische landen.

Bij de stemming over het voorstel bleken slechts drie landen voor het plan van Mandelson te zijn. Elf landen onthielden zich van stemming. Een functionaris van de EU zegt dat dit volgens de regels van het comité mag worden geïnterpreteerd als een stem vóór; “en de lidstaten weten dit“.

Door zich van stemming te onthouden wilden vooral (Zuid-)Europese, schoenenproducerende lidstaten aangeven het niet eens te zijn met uitzonderingen voor sport- en kinderschoenen van de heffingen, aldus de EU-functionaris. Omdat het beraad in het comité vertrouwelijk is, wilde hij geen landen bij naam noemen. Hij omschreef het stemmingsresultaat als “bittere verdeeldheid“ over dit onderwerp. Eén land wilde niet aan de stemming deelnemen.

Onder de tien tegenstemmers was in elk geval Nederland, zo wordt uit diplomatieke bron in Brussel bevestigd. Nederland bevindt zich als voorstander van onbelemmerde handel doorgaans in gezelschap van de Scandinavische landen. De Zweedse handelsminister -stros zei vanmorgen in de Financial Times dat Mandelson zijn voorstel moet intrekken na “dit zeer ongewone (stem)resultaat“.

Maar Mandelson mag de voorlopige sanctie zelf instellen. Volgens zijn woordvoerder ziet hij zich nu bovendien voldoende gesteund. De voorlopige heffingen gaan op 7 april in. In september moet worden besloten over een permanente status voor de sancties.