Eerste arrestant Strafhof

Voor het eerst sinds de oprichting op 1 juli 2002 krijgt het Internationale Strafhof in Den Haag een arrestant. De Congolese oud-militieleider Thomas Lubanga is vanmorgen in Kinshasa op een Herculesvliegtuig van het Franse leger gezet. Aan boord zouden leden zijn van het onderzoeksteam van het strafhof in Congo.

Een woordvoerder van het strafhof wilde geen commentaar geven op het bericht. Hij kondigde wel een 'zeer belangrijke mededeling' aan, later op de middag. De strafkamer die de zaak Congo behandelt was in een spoedzitting bijeen. Morgenmiddag geeft hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo een persconferentie.

Het Internationale Strafhof werd opgericht als het eerste permanente hof ter wereld voor de berechting van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Vorig jaar oktober vaardigde het strafhof zijn eerste arrestatiebevelen uit. Die zijn geadresseerd aan vijf leiders van de Noord-Oegandese rebellenbeweging het Verzetsleger van de Heer. Behalve in Noord-Oeganda onderzoekt de aanklager van het hof misdaden in Congo en de Soedanese regio Darfur. Voor Congo waren tot op heden geen arrestatiebevelen bekend.

De voormalige militieleider Thomas Lubanga zat sinds vorig jaar maart gevangen in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden in de oostelijke regio Ituri. Als leider van de UPC, een extremistische militie van de Hema-stam, zou hij leiding hebben gegeven aan slachtingen onder de Lendu-stam eind 2002 en begin 2003. Bij etnisch geweld in Ituri zijn sinds 1999 zeker 50.000 mensen gedood. Meer dan 600.000 mensen werden uit hun dorpen verdreven.

Nadat een Franse vredesmissie drie jaar geleden ingreep in Ituri, verhuisde hij naar Kinshasa waar hij zijn militie wilde omvormen tot politieke partij. Op afstand bleef hij zijn militie controleren.