Een uitvinding geef je weg

Het wordt steeds gewoner duur vergaarde informatie te delen en de wereld wordt er beter van

A tailor works on children's school uniforms in the open-air market in southern Somalia town of Dinsor, which has been ravaged by a scorching drought that threatens some 11 million people across east Africa, 10 March 2006. In addition the drought has forced children to abandon classes and search for food and water for their families and livestock. AFP PHOTO SIMON MAINA AFP

2006 Kennis bescherm je

Kenniseconomie en internet, wat hebben ze met elkaar? Vorige week was ik moderator van een debat tussen kopstukken uit de ICT. Er waren managers in de zaal die “open source ' als een bijproduct van internet zien. Toch is het meer dan met z'n allen een stukje software schrijven. En die weten samen meer dan welke oerbron van informatie ook. Zo haalde vrije vogel Wikipedia onlangs het miljoenste artikel binnen en laat daarmee de Encyclopaedia Britannica mijlenver achter zich. Internet bundelt hersengymnastiek van 1 miljard mensen. Daar kan geen multinational tegenop. Internetters kopiëren volop informatie, kennis, muziek, films en software. Terwijl overheid en bedrijfsleven die zaken juist beschermen. Internet heeft ons de democratisering van de informatie gebracht. Maar zolang we klem zitten tussen auteursrechten en patenten komt die kenniseconomie niet van de grond.

2018 Kennis deel je

Nieuwe kennis ontstaat het snelst door bestaande kennis te delen. De auteurswet uit 1912 wordt vervangen door de WOI (Wet Openbaarheid van Informatie). Of je nu componist bent van een liedje, auteur van een boek, ontdekker van een middel tegen aids; je krijgt tien jaar de tijd om je werk te exploiteren. Daarna is het van iedereen. De kenniseconomie komt nu pas op gang doordat we kennis gaan delen en niet krampachtig beschermen. Er geldt een leerplicht tot het twintigste levensjaar. Arbeid die wegvloeit naar lagelonenlanden wordt niet langer gezien als een gevaar. Werk zoekt altijd de laagste lonen op. Als de kennis maar hier blijft. Wij weten intussen dat brains de beste kennis en de grootste uitdaging opzoeken en we concentreren ons op leren en innoveren. Door een aantal toponderzoeksinstituten op te richten zijn we wereldwijd aantrekkelijk geworden voor veel academici. Ze komen als vanzelf naar ons toe.

2028 Kennis is van iedereen

De kenniseconomie is een feit. We leren en innoveren, een leven lang. Zuidoost-Azië is Gentech Valley. Afrika is op dit moment het nieuwe lagelonenland. Laos, Cambodja, Vietnam en Myanmar zijn de nieuwste Asian Tigers. India en China worden toegelaten tot de G9. En Brazilië staat te trappelen.

De WOI heeft goed gewerkt. De informatiebescherming wordt verkort tot vijf jaar. Dat dwingt ons nog sneller te innoveren. We bouwen telkens door op wat al ontwikkeld is, zonder verstrikt te raken in kostbare licenties.

De internetcowboys van toen zijn de gevestigde ondernemers van nu. Ze weten precies hoe ze de kracht van de internetgemeenschap moeten benutten. Kennis en informatie delen is heel gewoon. De economie, dat zijn wij met z'n allen, weet je wel.

Paul Ostendorf

Futuroloog (www.neoversum.com)

    • Paul Ostendorf