“De augurk wordt schromelijk onderschat'

Wie: Jos van Amerom uit Ter Aar, productmanager Kühne Benelux

Waarom: loopt vanaf morgen in een augurkenpak rond op de Huishoudbeurs in Amsterdam.

Productmanager Jos van Ameron: ,,De hele dag is het feest''. Foto Bob van der Have

Jos van Amerom is vanaf morgen bijna blind. Praten zal hem nauwelijks lukken en hij zal zweten als een otter. Dat komt ervan als je verkleed als augurk over de Huishoudbeurs rondloopt, zegt de productmanager van Kühne Benelux, producent van tafelzuren, mosterd, sauzen en dressings. Toch verheugt Van Amerom zich enorm op zijn rol als entertainer. “Vorig jaar heb ik het ook gedaan. Augurkjes uitdelen, geintjes maken, de hele dag is het feest. Door dat pak maakt iedereen een dolletje met je.“

De entertainer is tegelijk missionaris. De augurk wordt schromelijk onderschat, zegt Van Amerom. Bij nasi is de zoetzure snack ingeburgerd. Maar te weinig mensen weten dat de augurk ook bij stoofpotten, sandwiches of couscous “de finishing touch kan zijn“.

Met het oog op de Huishoudbeurs heeft de manager een promotiecampagne laten maken. De slogan die de augurk een hogere culinaire status moet geven luidt: “Genieten wordt een koud kunstje!' “Snapt u hem?“ vraagt Van Amerom.

Op de beurs biedt Kühne voor 4 euro een “augurkenpakket' aan. Twee potten met zuur, een augurkenkookkalender, een kunststof augurkengrijper (“nooit meer met je vingers in het augurkennat“) en een d'oplichter, een hulpstuk om een vastzittende deksel van een nieuwe pot los te wippen. Bovendien mag de koper van het augurkenpakket bij de sandwichbar op de Kühne-stand een met augurken belegde boterham maken.

Van Amerom: “De Huishoudbeurs wordt vooral bezocht door vrouwen. Met bussen vol komen ze naar de Rai. Eten hoort erbij. Vorig jaar hadden we toastjes met tapenade en een augurkje. Als een dolle vielen de bezoekers daarop aan.“

Voor halverwege de beurs, als in de Rai de Negenmaandenbeurs begint, heeft de zuurwarenproducent nog een “fotomoment' gepland. Twintig hoogzwangere vrouwen gaan een reuzenaugurk eten samen met Daniëlle Overgaag, de eveneens zwangere televisiepresentatrice. “Een geintje om de boel op te fleuren“, zegt Van Amerom. Voor de vrouwen heeft hij T-shirts laten maken. Ja, lacht de manager, augurkenshirts.

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens