Brussel uit kritiek op gokbeleid

De Europese Commissie wil juridische stappen ondernemen tegen Nederland wegens de beperkingen die de overheid opwerpt tegen gok-websites. Eurocommissaris McCreevy (Interne Markt) verwijt in The New York Times Nederland en vijf andere EU-landen de eigen staatsloterijen te veel te beschermen ten koste van commerciële loterijen.

McGreevy zegt dat behalve Nederland ook Duitsland, Zweden, Finland, Hongarije en Italië rechtszaken voor het Europese Hof van Justitie op dit punt tegemoet kunnen zien.

De eurocommissaris hecht geen geloof aan het argument dat de organisatie van nationale loterijen vooral is bedoeld om gokverslaving tegen te gaan.

Het internetgokken op sportwedstrijden of andere gebeurtenissen is vooral levendig en populair in Groot-Brittannië. Daar is het een miljardenbusiness. In Nederland moeten gokkers uitwijken naar illegale of buitenlandse sites.