Brandstofcel voor laptop komt eraan

Rotterdam. Hij komt nu echt, de brandstofcel als vermogensbron voor de laptopcomputer. Op de CeBITbeurs in Hannover laat het Taiwanese bedrijf Antig Technology deze week zien hoe hij eruitziet: niet veel anders dan een batterij. Hij kan ook gewoon de plaats van de oplaadbare batterij innemen, maar de brandstofcel levert negen uur onafgebroken stroom. De cel is een zogenoemde DMFC (direct methanol fuel cell) die verdund methanol (methylalcohol) met zuurstof uit de lucht verbrandt tot kooldioxide en water. De methanol wordt aangeboden in de vorm van verwisselbare patronen. Toshiba en NEC maakten al eerder bekend dat zij de methanolcellen, net als Antig, binnen een jaar op de markt brengen. Een belangrijke barrière voor de introductie is verdwenen: de internationale luchtvaartorganisatie ICAO staat gebruik van het verdunde methanol (dat niet makkelijk brandt) vanaf begin 2007 toe.