'Balkenende mag Berlusconi niet helpen'

De aanvoerder van de Nederlandse socialisten in de het Europees Parlement, Max van den Berg, wil niet dat premier Balkenende (CDA) samen met andere christendemocratische leiders naar een congres gaat in Rome. In een open brief vraagt Van den Berg zich af wat de Nederlandse premier over twee weken te zoeken heeft 'bij de verkiezingscampagne van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.' Volgende maand zijn er verkiezingen in Italië. De partij van Berlusconi is bereid, aldus Van den Berg, een coalitie te vormen met de neo-fascistische groepering MSI Fiamma Tricolore. Een partij waarvan volgens Van den Berg de leider het bestaan van de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog in twijfel trekt.

Van Italiaanse zijde kwam minister Giovanardi gisteren tijdens een radiodiscussie met repliek: 'De nazistische wetgeving en de ideeën van Hitler duiken weer op in Nederland via de euthanasie en het debat over de vraag hoe men kinderen met ziekten kan doden.'

De Rijksvoorlichtingdienst (RVD) laat weten dat Balkenende niet naar de bijeenkomst zal gaan omdat hij dan in Australië zal zijn. Op de oproep van Van den Berg noch op het verwijt van Giovanardi kon de RVD reageren.