Amsterdam krijgt Nederlands Uitvaartmuseum

AMSTERDAM, 17 maart. Op de begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam is vandaag de bouw van het Nederlands Uitvaartmuseum begonnen. Het museum moet begin 2007 klaar zijn, en zal een beeld geven van de geschiedenis van de uitvaart in Nederland. Er zullen lijkkoetsen, grafzerken, dodenlantaarns en rouwsieraden te zien zijn. Het museum wordt daarnaast een ”kenniscentrum” over de dood voor studenten en mensen uit de uitvaartwereld. Een deel van de tentoonstellingsruimte komt in de vroegere, monumentale directeurswoning van De Nieuwe Ooster. Voor het overige deel laat Stichting Nederlands Uitvaartmuseum, de initiatiefnemer, een nieuw gebouw bouwen. De Stichting Nederlands Uitvaartmuseum bestaat al sinds 1990. De geestelijk vader van het museum is funerair historicus Henk Kok, die een standaardwerk schreef over de geschiedenis van de uitvaart in Nederland.