Aluminiumtak Corus in Amerikaanse handen

Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus verkoopt het grootste deel van zijn aluminiumdivisie. Twee aluminiumsmelters van Corus in Delfzijl en het Duitse Voerde blijven buiten de verkoop.

Ondernemingsraad en vakbonden zijn tegen de opsplitsing van de aluminiumactiviteiten. Zij vrezen dat de werkgelegenheid bij de smelters, waar duizend van de 5.700 werknemers van Corus' aluminumtak werken, hierdoor in gevaar komt.

De koper, de Amerikaanse aluminiumverwerker Aleris, is alleen geïnteresseerd in de walserijen en extrusiebedrijven van Corus. Het bedrijf heeft daar 826 miljoen euro voor over, zo maakte Corus gisteren bekend. Het concern streefde al langer naar verkoop van de aluminiumdivisie om zich volledig op staal te kunnen concentreren.

De toekomst van de aluminiumsmelters komt volgens Corus niet in gevaar, omdat die halffabrikaten blijven leveren aan Aleris. Aleris betaalt meer voor de aluminiumactiviteiten van Corus dan de 750 miljoen euro die het Franse Pechiney in 2002 voor het onderdeel over had. De verkoop aan Pechiney, inmiddels opgegaan in Alcan, ging destijds niet door omdat de commissarissen van Corus Nederland de verkoop blokkeerden.

De Nederlandse commissarissen moeten instemmen met de verkoop omdat de aluminiumactiviteiten onder Corus Nederland vallen. De aluminiumtak is bij de fusie van British Steel en Hoogovens in 1999 ingebracht door het Nederlandse bedrijf.

De commissarissen van Corus Nederland keerden zich destijds tegen de verkoop. Hierover ontstond een hoogoplopend conflict met het Britse Corus-bestuur. “Inmiddels zijn de interne verhoudingen genormaliseerd“, zei topman Philippe Varin gisteren in een toelichting.

De Nederlandse commissarissen steunen de overname nu wel, zegt president-commissaris J. Schraven. “Je kunt nu eenmaal met een bedrijf als Corus niet in de hoofdklasse spelen met twee activiteiten. Corus kan zich nu helemaal richten op staal, waar de consolidatie in volle gang is.“

Ook de financiële situatie bij Corus is verbeterd. De jarenlange verliezen sloegen in 2004 om in winst en gisteren kon Varin ook over 2005 een winststijging melden.