Alles gaat goed

Af en toe vang ik een glimp op van Ruud van Nistelrooy in een trainingspak. Ergens achter de rug van zijn coach komt hij de spelerstunnel van Manchester United uitgelopen, en neemt plaats op de reservebank. Fascinerend gezicht. Ruud is onze held, buitengewoon ambitieus, een van de beste spitsen ter wereld. En reserve.

Sommige Oranje-fans worden daar onrustig van. Ik niet. Maar het WK begint al over drie maanden, roepen de zenuwlijders in koor. Mooi, zeg ik ontspannen - en denk met een glimlach aan de andere brekebenen van het Nederlands elftal. Aan Jan Kromkamp bijvoorbeeld: nauwelijks aan de bak bij FC Liverpool. Rafael van der Vaart: lange tijd geblesseerd geweest, net als Wesley Sneijder. Roy Makaay loopt - zit - er al net zo warmpjes bij als Van Nistelrooy. Arjen Robben is de helft van de tijd geblesseerd en een groot deel van de andere helft geschorst. Over hem hoeven we ons überhaupt geen zorgen te maken.

Op deze manier ontlopen wij iets wat toplanden tijdens de laatste eindronden parten speelde: de cracks waren al moe voor het toernooi begon. Na een slopend seizoen was er geen fut meer om in de mooiste maand van het jaar jongensdromen te verwezenlijken. Het getuigt dus van Oranje-liefde dat Barcelona-trainer Frank Rijkaard onze internationals Giovanni van Bronckhorst en Mark van Bommel regelmatig op de bank zet. Bij Arsenal doet Robin van Persie het verontrustend goed. Maar niet getreurd, het levert hem geen vaste plaats op.

In Europees verband was de afgelopen week gewoon een topweek. Na de uitschakeling van PSV vloog ook Ajax kansloos de Champions League uit. En HSV (drie Oranje-klanten) werd de UEFA Cup uitgeknikkerd. Nigel de Jong zat in Hamburg een straf uit als gevolg van een rode kaart. Helemaal goed. De kwartfinales van de Europese toernooien zullen extreem weinig Oranje-zweet vergen. Wat je noemt een ideale WK-voorbereiding.

Edwin van der Sar speelt altijd, maar keepers worden niet moe. De aanhoudende vorm van Phillip Cocu daarentegen geeft te denken. De man is 35. We putten moed uit de constatering dat Cocu doorgaans zuinig speelt. Ronduit zorgwekkend is de ijver van de Rotterdamse veelvraat Dirk Kuyt. Misschien kunnen zijn mede-internationals Joris Mathijsen en Barry Opdam zondag voor een oplossing zorgen. Niemand moet raar opkijken als deze centrale verdedigers hem tijdens AZ-Feyenoord uit de wedstrijd schoppen. Niks spelbederf, ze doen het uit vaderlandsliefde. Een Dirk in de ziekenboeg is een fitte Dirk in Duitsland.

Onze internationals strompelen de lente door en dat is het beste wat ons kon overkomen. Laatste nieuws: de hamstringblessure van Urby Emanuelson zal langer duren dan verwacht. Het lijkt wel of alles meezit. Nog even volhouden jongens, en de zomer zal schitterend zijn.

    • Auke Kok