Alberda wil volleybal terugbrengen naar top

De Nederlandse volleyballers laten doorkwakkelen of de nationale teams proberen terug te brengen aan de top. Dat was de keus die Joop Alberda (54) zichzelf stelde na het recente ontslag van mannencoach Harry Brokking. Nederlands succesvolste bondscoach besloot tot een “upgrading' van zijn rol als stille adviseur en stelde zich beschikbaar voor de broodnodige reparatiewerkzaamheden. Hij werd gisteren gepresenteerd als technisch directeur van de Nederlandse volleybalbond (NeVoBo), maar vooral als laatste hoop op terugkeer naar vervlogen tijden.

Alberda Foto Sake Elzinga 28-12-2004- Glimmen (GR). Joop Alberda voormalige voorzitter van NOC NSF. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Alberda ziet zijn benoeming als een vriendendienst, omdat hij het getob van vooral het nationale mannenteam niet langer kon aanzien. Een eerste voorzichtige analyse leerde hem dat zowel de belangstelling van pers en publiek als de aanwezige spelerskwaliteiten voor topprestaties latent aanwezig is. Alleen de bindende factoren ontbraken. En Alberda wil een poging wagen de losse touwtjes aan elkaar te knopen.

Alberda: “Het begon te broeien toen ik vorig jaar met oud-volleyballers, samen goed voor 4.500 interlands, de Europese kampioenschappen in Belgrado bijwoonde. Bij mannen als Peter Blangé, Ron Zwerver, Bas van de Goor of Jeroen Bijl droop de energie en de betrokkenheid er nog steeds vanaf. Veel ideeën voor verbetering, maar er gebeurde maar niets. Ik heb uiteindelijk besloten mezelf beschikbaar te stellen en na een paar gesprekken met het bondsbestuur waren we eruit.“

Alberda heeft voorlopig één dag per week voor zijn nieuwe functie gereserveerd. De kans is groot dat het er de eerste maanden meer worden, want binnen twee maanden wil hij een nieuw technisch plan presenteren. Daarnaast hoopt Alberda zijn goede naam en vele contacten te kunnen aanspreken om geldschieters te vinden. Dat is een bittere noodzaak, realiseert hij zich.

Nog dit jaar moet het Alberda duidelijk worden of er met de nationale teams uitzicht is op een terugkeer naar de top. Om die reden heeft hij een contract van negen maanden getekend. De evaluatie van zijn werkzaamheden zal bepalen of hij doorgaat.

Zijn eerste taak wordt de benoeming van een bondscoach van het mannenteam. Er wordt gespeculeerd over een dubbelfunctie van Peter Blangé, die nog voor twee jaar aan de club Nesselande is verbonden. Hoewel Alberda de naam Blangé niet uitsluit, laat hij weten een combinatiebaan niet wenselijk te vinden.

    • Henk Stouwdam