Aanklacht corruptie tegen hoge Kenianen

Nairobi. Dertien jaar na de onthulling van het grootste corruptieschandaal uit Kenia`s geschiedenis zijn enkele hoge verdachten aangeklaagd. Een voormalig hoofd van de geheime dienst en een ex-hoofd van de centrale bank zijn gisteren om hun rol in het Goldenberg-schandaal in staat van beschuldiging gesteld. De zwendel was simpel en effectief. Het bedrijf Goldenberg exporteerde goud en ontving daarvoor van de overheid een aanmoedigingspremie van 35 procent. In werkelijkheid exporteerde Goldenberg alleen op papier, Kenia heeft namelijk helemaal geen goud. Als onderdeel van de zwendel werden banken opgericht waarin de familie van de toenmalige president aandelen had. Met Goldenberg verbonden zakenlui en politici raakten weer betrokken bij andere fraude. De diefstal van de miljoenen dollars aan overheidsgeld bracht grote schade toe aan de Keniase economie , die vervolgens tien jaar lang niet meer groeide.