7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

La Forca

Frankestraat 17-19, Haarlem. Telefoon (023) 532 25 00, keuken open 17.30-22.30, Italiaans, eten 8.4, service 8.1, decor 7.1.

Eet en recenseer zelf op www.nrc.nl/iens

Wie liever goed te eten heeft dan een opgeklopt decor, heeft aan dit Italiaanse restaurant een nieuw vast adres. Zeer charmante Italiaanse mannen in de bediening vertellen met een hoog “pizzabodem vaak karton'-gehalte gepassioneerd over hun gerechten. Goed Italiaans eten zonder poespas, dat is bereid met verse producten en heerlijk is van smaak. Vooral het grote bord met verschillende hapjes vooraf is super. De verschillende soorten grappa moeten eigenlijk allemaal worden geprobeerd.

uitstekend | Wederom bij Guiseppe gegeten. De specialiteiten worden uitgebreid beschreven door de correcte bediening, de huiswijn is een goede volle rode wijn. Het voorgerecht - een Antipasta la Forca - bestaat uit heerlijke hapjes! Als hoofdgerecht had ik perfecte malse ossenhaas met verse spinazie van het huis.(11-03-2006, F.d.V. )

goed | Originele Italiaanse enoteca, naast vaste menukaart een dagelijks wisselende kaart en mooie wijnen. Prijs/kwaliteitverhouding prima in orde en vriendelijke bediening. (09-02-2006, Y.)

Geen stokoude mannetjes

2 POP

Gorki

Vanavond 20.30. Voorprogramma: Meindert Talma. 013, Tilburg. Entree: 12,50 euro. Inl/kaarten: 013-4609502 & www.013web.nl

Zanger Luc de Vos van de Vlaamse groep Gorki doet er geen moeite meer voor om het land te veroveren waar ze de kreupele teksten van Bløf mooier vinden dan zijn ware rockpoëzie. Toch treedt Gorki nog één keer hier op om ons de schoonheid in te peperen van het nieuwe album Homo Erectus, met liedjes die het niet moeten hebben van moeizame pogingen tot wereldmuziek, maar van ouderwets degelijke rock, waarachtige emoties en te vuur en te zwaard verdedigde levenswijsheden.

3 Praten

De Dialoog

Zondag 15.00. Hotel de Filosoof, Anna Vondelstraat 6, Amsterdam. Inl: http://home.planet.nl/~driesboele

De Dialoog is een groepsgesprek dat zich goed leent voor onderzoek. Het gesprek zelf speelt een centrale rol, als gebeurtenis. Zwijgen mag ook. Een oefening in meditatief of aandachtig spreken, ter vernieuwing van het denken. De Dialoog heeft ondertussen verschillende vormen aangenomen. Terugkerend thema blijft de bewustwording van onze dagelijkse wijze van denken, spreken en samenzijn. Na een korte inleiding zullen de deelnemers gezamenlijk zelf een Dialoog oefenen. Het onderwerp bepalen ze ter plekke.

4 THEATER

Kruistochten

Vrijdag en zaterdag 18.00-23.15. Tijdens de pauzes kunnen bezoekers gebruikmaken van een buffet (aanvang: 17.30). Stadsschouwburg, Utrecht. Inl/res: 030-2302023 & www.stadsschouwburg-utrecht.nl

Toneelgroep Amsterdam brengt Alan Ayckbourns blijspel-trilogie De Kruistochten op één, vijf uur durende, avond. In het stuk over een familieweekeinde leidt de vrouwenjacht van zwager Norman tot veel commotie. Ayckbourns scènes zitten gebakken in elkaar, met sterke grappen en vondsten. De acteurs leveren komische topprestaties, maar de hoofdrol is voor kater Jaap, symbool van de gezapige burgerij en huwelijkse trouw.

5 fietstocht

Like Frank Lloyd Wright

Zondag, 12.00. Museum Hilversum, Kerkbrink 6, Hilversum. Kosten: 7,50 euro. Res/inl: 035-6292826 & www.museumhilversum.nl

Fietstocht langs Hilversumse architectuur die geïnspireerd is op het werk van de beroemde Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, zoals de scholen van Willem Marinus Dudok en de villa's van Jan Wils. Wright (1867-1959) heeft tijdens zijn leven een enorm aantal gebouwen kunnen realiseren. Dat hij ook zoveel woningen heeft gecreëerd, is omdat hij de kunst verstond een woning te maken die losstond van welke referentie ook, behalve “ik leef voor mezelf en ik leef goed'.

6 FADO

Cristina Branco

Vanavond 20.00. Oude Luxor Theater, Kruiskade 10, Rotterdam. Kaarten: 35 euro. Reserveren: 010-4843333 & www.luxortheater.nl

De Portugese fadozangeres Cristina Branco presenteert haar nieuwe project “Ulisses', waarbij zij poëzie van onder anderen Shakespeare, Slauerhoff en Fernando Pessoa vertolkt. In het voorprogramma vertelt Jan Brokken het onbekende verhaal van de Antilliaanse muziek aan de hand van composities van zangeres Izaline Calister, pianist Randal Corsen en bassist Eric Calmes. Onderdeel van “Uitgesproken!', een festival in het kader van het Boekenweekthema “boem paukeslag - Schrijvers en muziek'.

7 FILM

Habana Blues

Regie: Benito Zambrano. Met: Alberto Yoel, García Osorio. In veertien bioscopen.

In Habana Blues eens geen stokoude mannetjes die de son ten gehore brengen, maar twintigers die energieke Cubaanse popmuziek maken. Het verhaal over twee muzikale vrienden die het willen maken, is minder belangrijk dan de rol die muziek speelt. Via de songteksten smokkelt Habana Blues kritiek op het leven in hedendaags Cuba de film in. Tegelijkertijd herbergt de film ook een commentaar op dit soort kritiek.