7 redenen om thuis te blijven

1 game

Nintendogs

Voor Nintendo DS, 44,99 euro

Eindelijk is er een oplossing voor alle dierenliefhebbers die allergisch zijn voor hondenharen: de digitale maar zeer aaibare puppy's van Nintendogs. Het spel is een soort moderne versie van de Japanse tamagotchi's die in de jaren negentig de wereld veroverden. Ook deze campy hondjes poepen en plassen, hebben eten nodig en af en toe een flinke schrobbeurt. Je kunt kiezen uit achttien verschillende rassen, van Pim Fortuyns favoriete Cavalier-spaniëls tot labradors en husky's. Het spel is alleen te spelen op Nintendo DS, omdat je de puppy met behulp van het touchscreen kunt aaien en met de microfoon tegen hem praat. Net als echte honden moeten de pups getraind worden. Eerst leer je ze de basiscommando's als “zit' en “af', later kunnen ze ook frisbees terugbrengen. Trainen kan niet te lang, want kleine hondjes worden snel moe. Soms springen ze met hun pluizige pootjes tegen het scherm en kijken je met hun grote bruine ogen diep aan. Ontroerend. Zet je het programma in de “blafstand', dan kun je andere puppybezitters tegenkomen op straat en met hen chatten. Zo wissel je spullen als jasjes en speelgoed en zelfs hele hondenrassen met elkaar uit. Wat helemaal mooi is: digitale puppy's worden nooit grote gemene honden. Dood gaan ze ook niet. De hondjes lopen hoogstens bij je weg. En heb je even genoeg van het zorgen, dan zit er gelukkig een uitknop op de Nintendo DS. Dat hadden tamagotchi's niet. (JL)

Goed opletten, anders lopen de Nintendogs weg

2 reizen

Around the world in 80 treasures

Canvas, 21.30-22.30u.

Presentator Dan Cruickshank reist langs tachtig hoogtepunten van het werelderfgoed. Deze keer trekt hij van Japan naar China. Natuurlijk bezoekt hij de Chinese muur en de Verboden Stad, maar ook het zomerpaleis van de keizers. Cruickshanks enthousiasme is aanstekelijk. Dat hij af en toe wordt tegengewerkt door de bureaucratie in het moderne China, zorgt voor een scherp randje.

3 kookprogramma

McDonald's kitchen

Ned. 3, 19.45-20.15u.

Met het fastfoodbedrijf heeft het nieuwe kookprogramma van Llink niets te maken. De kok Andy McDonald trekt samen met presentator Bas Westerweel met een mobiele keuken door het land. De Britse Andy maakt alleen gerechten zonder vlees of vis, houdt van biologische groenten, van gezond snoepen en van de mediterrane keuken. Nu de Nederlander nog. Een nieuwe Jamie Oliver is opgestaan.

4 afvalrace

Wie is... de Mol?

Ned. 2, 20.30-21-25u.

Tweede aflevering van de nieuwe serie van Wie is... de Mol? De kandidaten reizen onder leiding van de nieuwe presentator Karel van der Graaf door Argentinië. Ze moeten opdrachten uitvoeren om prijzengeld te verdienen, maar een van hen is de mol en saboteert de boel. Iedere week valt degene die het minst weet over de identiteit van de mol af. Net als vorig jaar zijn de kandidaten (semi-)bekende Nederlanders.

5 mannenblad

Fantastic Man Magazine

Verschijnt twee keer per jaar (een jaarabonnement kost 20 euro) www.fantasticmanmagazine.com

“Stijl is meer een kwestie van persoonlijkheid dan van modetrends“, stelt Fantastic Man Magazine in het derde nummer, het eerste dat in Nederland werd gepresenteerd. Het chique mannenmodeblad wordt gemaakt door Jop van Bennekom en Gert Jonkers, die tevens het tijdschrift BUTT maken (het blad dat zichzelf aanprijst als: “International faggot magazine for interesting homosexuals and the men who love them'). In FMM # 3 een centrale rol voor Stefano Pilati, de huidige hoofdontwerper van het mode-imperium Yves Saint Laurent. Het zeer smaakvol geïllustreerde blad heeft ook artikelen over “de kunst van het roken', over schoenen “die graag gezien willen worden' (mooie schoenen) en over andere stijlvolle mannen dan Pilati, zoals de modernistische architect Benthem Crouwel. (WW)

6 sport

Bosu

www.bosu.nl, 195 euro

Sporten is vooral zo vervelend omdat het tijd kost. Het scheelt als je er niet voor naar een sportschool hoeft, maar gewoon thuis kunt blijven. Bijvoorbeeld met de bosu, een glimmend zilverblauwe, halve bal. De naam is een acroniem voor “both sides up'. Het ding komt uit de medische wereld, waar het werd gebruikt voor revalidatie en balanstraining. Inmiddels is de bol ook door de sportscholen ontdekt en wordt hij bij verschillende groepslessen betrokken, zoals pilates en yoga. Thuis oefeningen doen op de bol gaat net zo makkelijk. Je legt hem bijvoorbeeld neer met de bolle zijde onder en doet een push-up met je handen op de platte kant. Of je gaat op je zij op de bosu liggen met gestrekte benen. Goed voor de schuine buikspieren. De bol is alleen niet echt bestand tegen zweetdruppels: daar wordt hij glad van. Het dragen van stroeve sportkleren en schoenen is dus geboden. (JL)

7 site-seeing

Dichtvorm

www.dichtvorm.nl

Poëzie lezen, poëzie bespreken, poëzie luisteren, dat kon allemaal al. Nu is er voor de luie boekenwurm ook “poëzie kijken'. Animatiemakers verfilmden moderne en klassieke gedichten voor het project Dicht/Vorm. En dat levert leuke, mooie, verdrietige en soms ook onbegrijpelijke filmpjes op. Bekijk de verfilming van Verlaten terrein van Lernert Engelberts. Een spannende clip over een verlaten kermisterrein, waar de kaartjesverkoper van het spookhuis om het leven komt door een kogel uit de schiettent. Toer met dichter Bart FM Droog in een Opel Vectra door Drenthe, of zwelg in een droef gedicht van Menno Wigman. En ontdek dat “poezie / geen vorm van naastenliefde is. Eerder een ziekte / die je met een handvol hopeloze idioten deelt“. Dicht/Vorm biedt de animaties op de website via livestream aan. Een snelle internetverbinding en geluidskaart zijn een pré. (LN)

    • Lineke Nieber