Zieke Groenewold zegt WK af

Schaatsster Renate Groenewold heeft wegens ziekte moeten afzeggen voor de wereldkampioenschappen allround, komend weekeinde in het Canadese Calgary.

Groenewold wordt vervangen door de 20-jarige Tessa van Dijk uit de opleidingsploeg van de schaatsbond (KNSB). Teamarts Bas Veger zei gisteren dat Groenewold herstellende is. 'Maar ze is flink ziek geweest en een kilo of drie afgevallen. Daardoor heeft ze te veel kracht verloren.' De afzegging van Groenewold is een nieuwe tegenslag voor de Nederlandse schaatsploeg. Groenewold behoorde tot de favorieten. Ze eindigde in januari als tweede bij de EK. In 2004 werd ze wereldkampioen allround.

Bij de mannen meldde Carl Verheijen zich eerder af wegens ziekte. Hij wordt vervangen door Bob de Jong, die zelf net op tijd is hersteld van een keelontsteking.

Tessa van Dijk dankt haar uitverkiezing aan haar goede optreden bij de Nederlandse allroundkampioenschappen, in januari. Van Dijk werd daar tweede achter Wieteke Cramer. Bij de NK ontbraken Groenewold en Wüst. Een jaar eerder eindigde Van Dijk op de nationale titelstrijd nog als twaalfde. 'We zullen zien wat het gaat opleveren', zei Van Dijk gisteren. 'Het is een mooie kans me te profileren. Waar ik sta, weet ik niet. Tegen deze tegenstandsters heb ik nog nooit eerder gereden. '

Tom Prinsen rijdt volgend seizoen voor Team Telfort. De schaatser is nagenoeg rond met de formatie van trainer-coach Ingrid Paul. Prinsen kwam dit seizoen uit voor TVM. De schaatser uit Twente kon daar niet overtuigen, en kreeg daarom geen nieuw contract aangeboden van de leiding.