Zieke Groenewold zegt af voor WK in Calgary

Renate Groenewold start het komend weekeinde niet op de wereldtitelstrijd allround in Calgary. De schaatsster van TVM heeft zich gisteren ziek afgemeld.

Groenewold wordt vervangen door de 20-jarige Tessa van Dijk uit de opleidingsploeg van de schaatsbond KNSB. Volgens teamarts Bas Veger is Groenewold wel herstellende. 'Maar ze is flink ziek geweest en een kilo of drie afgevallen. Daardoor heeft ze te veel kracht verloren.'

In Calgary behoorde Groenewold tot de favorieten. Ze werd in januari in Hamar tweede op de Europese kampioenschappen. In 2004 werd ze in Hamar wereldkampioene allround. Bij de Winterspelen van Turijn won Groenewold een zilveren medaille op de 3.000 meter.

De afzegging van Groenewold is een nieuwe tegenslag voor de Nederlandse schaatsploeg. Bij de mannen meldde eerder Carl Verheijen zich af. Ook hij is ziek. Hij wordt vervangen door stayer Bob de Jong, die zelf net op tijd is hersteld van een keelontsteking.

Dat het een zwaar schaatsseizoen is geweest, blijkt verder uit het feit dat twee andere Nederlandse deelnemers aan de WK in Calgary, Ireen Wüst en Mark Tuitert, de laatste dagen sukkelden met hun gezondheid. Dit tweetal is inmiddels fit genoeg om aan de start te verschijnen. Ook Sven Kramer is gezond.

Tessa van Dijk dankt haar uitverkiezing aan haar goede optreden bij de Nederlandse allroundkampioenschappen, in januari in Utrecht. Van Dijk werd daar tweede achter Wieteke Cramer. Bij de NK ontbraken Groenewold en Wüst. Een jaar eerder eindigde Van Dijk op de nationale titelstrijd nog als twaalfde. 'We zullen zien wat het gaat opleveren', zei Van Dijk gisteren. 'Het is een mooie kans me te profileren. Waar ik sta, weet ik niet. Tegen deze tegenstandsters heb ik nog nooit eerder gereden.'

Formeel is Jorien Voorhuis, de nummer drie van de NK, nu eerste reserve. Helen van Goozen is tweede reserve. In tegenstelling tot Voorhuis is Van Goozen al aanwezig in Calgary.

De kaarten voor de wereldtitelstrijd allround in Calgary zijn uitverkocht. Op beide dagen zitten zo'n 4.500 toeschouwers in het schaatsstadion. Het is voor het eerst sinds de Winterspelen van 1988 dat de hal is uitverkocht. De toegenomen belangstelling heeft alles te maken met de goede prestaties van de Canadese schaatsers bij de Winterspelen van Turijn.