www.nrc.nl

Decadent. In de rubriek Vragen over film en televisie op www.nrc.nl/rubrieken vraagt Louis Weltens naar de film 'Aimez-vous Brahms?', met Anthony Perkins en Ingrid Bergman (foto). Hans Beerekamp, tv-recensent en oud-filmredacteur, antwoordt: 'Ik maak me sterk dat na het overlijden van de auteur van de oorspronkelijke roman, Françoise Sagan (in september 2004), de film ook nog wel eens hier en daar vertoond zal zijn, want de licht-decadente sfeer van de 'jeunesse dorée' aan de Franse Riviera was tamelijk kenmerkend voor haar leven en werken. Probleem bij het opsporen van 'Aimez-vous Brahms?' is wel dat meestal de Engelse titel wordt genoemd, en die luidt 'Goodbye Again'. Regisseur van de Frans-Amerikaanse coproductie uit 1961 was de eveneens Frans-Amerikaanse, maar in Kiev geboren ambachtsman Anatole Litvak.'

Anthony Perkins en Ingrid Bergman in 'Aimez vous Brahms?'(Engels titel: 'Goodbye Again')

Draden. In zijn wekelijkse rubriek Beet schrijft Herbert Blankesteijn over de bedrading rondom de computer. 'Dit jaar wordt een nieuw offensief geopend tegen de woekering van draden rondom de pc. Zat al deze troep vroeger aan de achterkant, sinds een paar jaar proberen de pc-fabrikanten het ons makkelijk te maken en kun je van alles aan de voorkant aansluiten. (...) De nieuwe draadloze techniek 'wireless usb' moet een aanzienlijk deel van de snoertjes overbodig maken. Wireless usb is iets essentieel anders dan wifi. Wifi verbindt computers met een netwerk, in de praktijk met internet. W-usb kan apparaten met de pc verbinden die nu gebruik maken van de usb-standaard mét draadjes. Dat zijn er nogal wat. Beet heeft externe harddisks, zakcomputers, toetsenborden, muizen, digitale fototoestellen, webcams, bóssen usb-sticks.' www.nrc.nl/beet