WAT DOEN DE KINDEREN?

Foto Bas Czerwinski 13-07-2005, BUNSCHOTEN. KOEIEN OP HET ERF VAN DE EEMLANDHOEVE. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Zelf foto’s ontwikkelen

Wil je weten hoe een foto tot stand komt? Op een workshop in het Nationaal Archief kun je leren hoe fotopapier werkt en wat de invloed is van licht. Daarna ga je zelf aan de slag om je eigen foto’s te maken.

Op 22 mrt, 13u30-15u30. Kosten: € 10,- p.p. (incl. materiaal). Aanmelden is mogelijk tot twee dagen tevoren via: 070-33154 00. Inl.: www.nationaalarchief.nl/inschrijven

Enschede inkleuren

In de Twentse Schouwburg kun je op woensdagmiddag toneelspelen, knutselen, dansen, schminken en vooral plezier maken.

De speelmarkten zijn al meer dan dertig jaar een groot succes en staan elke keer in het teken van een speciaal thema. De middag is geschikt voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar.

Inlichtingen en reserveren.: 053-4858500 of www.twentseschouwburg.nl

Lammetje of kalfje aaien

Op zondag 19 maart stelt de familie Wennekers tussen 11 en 16 uur het terrein rondom zijn stolpboerderij open om de jonge lammetjes en kalfjes te aaien en te bekijken. Kinderen kunnen leren spinnen met een spintol en er is een quiz. Op deze veehouderij, aangesloten bij de vereniging ‘Waterland Coöperatief’, worden schapen en koeien op natuur-en diervriendelijke wijze gefokt en gehouden.

Locatie: Familie Wennekers, Hobrede 16, Hobrede, 0299 62 18 38;

Kosten: Euro. 1,00 volwassenen/Euro. 0,50 kinderen, inclusief koffie, limonade, koek. Aanmelden vooraf hoeft niet.

Inl.: www.natuurvereniging.nl

Wandelen door de wierde

Zaterdag 18 maart organiseert het Groninger Museum in samenwerking met Stichting Het Groninger Landschap wandelingen door het wierdenlandschap. In de jeugdwandeling gaan de kinderen op zoek naar de oorsprong van dit bijzondere landschap door middel van het maken van proefboringen, bodemprofielen en een bezoek aan het museum Wierdenland. Ontvangst en vertrekpunt: de Zijlsterhoeve in Aduarderzijl. Er zijn twee wandelingen, van 10.00-13.00 uur en van 14.00-17.00 uur.

Kaarten: €7,50, verkrijgbaar bij de kassa van het Groninger Museum. Inl.: www.groningermuseum.nl

Dinobotten prepareren

In het weekend van 18 en 19 maart organiseert Naturalis twee gratis activiteiten bij de tentoonstelling Krokodil XXL. In Verhaal op Zaal vertellen medewerkers over het opzetten van dieren aan de hand van voorbeeldmodellen, aanvang 14 uur en 15 uur. Ook zijn er prepareersessies (demonstraties over hoe je het oeroude gesteente rondom een fossiel dinobot verwijdert) van 12 tot 14 uur. Naturalis: open dinsdag t/m vrijdag, 10-17 uur, maandag gesloten. Weekends, feestdagen en schoolvakanties dagelijks open van 10.00 - 18.00 uur. Toegang :t/m 3 jaar gratis, kinderen € 5,-, 9,- (volw). Zie ook www.naturalis.nl

Naar de wonderkamer

Op woensdag 22 maart opent in het Zeeuws Museum in Middelburg opnieuw de Wonderkamer. De eerste van 13 korte tentoonstellingen duurt t/m 9 april en gaat over zwartvoet-indianen.

De Wonderkamer is geopend van woensdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur. Inl.www.zeeuwsmuseum.nl

Verlangen naar de zee

Stel nou dat je moeder, lang voordat jij er was, een zeehond is geweest. Dat ze een mens is geworden om bij je vader te zijn. En je vader was lang geleden een eenzame eskimo. Oroek woont met zijn ouders in een klein vissershutje, op een grote ijsvlakte midden in de zee. Op een nacht wordt hij door zijn moeder verlaten, maar eerst laat ze hem zien waar hij vandaan komt. Oroek is een sprookjesachtige muziektheatervoorstelling door Jeugdtheater Sonnevanck over het verlangen naar de zee en de deining van het water. Regie: Flora Verbrugge. Te zien op zondag 19 maart om 14 uur in de Blauwe Zaal van de Stadsschouwburg Utrecht. Inl.www.stadsschouwburg-utrecht.nl. Toegang: € 8,- of € 5,- (kinderen)

Een bordspel maken

Zondag om 14 uur biedt het Stedelijk Museum Alkmaar de mogelijkheid mee te doen aan de workshop 'Maak zelf een familiespel'. Voor iedereen van jong tot oud die wil leren hoe je je eigen bordspel kunt maken. Eerst krijg je een uitleg over hoe een spel is opgebouwd; wat zijn de speldoelen, speltechniek en tactiek? Daarna kun je zelf aan de slag met blanco spelborden, kaarten, fiches.

19 maart om 14 uur in de tentoonstellingszaal van het Stedelijk Museum, Alkmaar. Prijs: € 2,50 (excl. entree museum) Leeftijd: vanaf 7 jaar.

Zelf kunstenaar zijn

Vind je het leuk om naar kunstwerken te kijken maar vooral ook om zelf kunstwerkjes te maken? In het Van Abbemuseum is zaterdagmiddag van 14 tot 16 uur de Kinderkunstclub. Samen met andere kinderen ga je in het grote museum naar kunstwerken kijken. Elke keer is een ander onderwerp het thema, en als je bent uitgekeken ga je aan de slag met je eigen kunstwerk. De bijeenkomst wordt begeleid door twee museumdocenten.

Kosten: € 4,- per kind. Res.: (040) 2381042.

Meeleven met poppen

Het poppentheater van Damiët van Dalsum brengt op 18, 22, 25 en 29 maart ‘Tinnen Soldaatje’ naar het sprookje van Andersen. Ballerina en soldaatje verslaan speelgoedmonster.

Aanvang steeds 15 uur, Aardappelmarkt 9, Dordrecht. Res.: (078) 6140342. Entree: € 7,- /5,- (kinderen)