Vroege vogel zonder veren

Een vogelachtige dinosauriër zonder veren is ontdekt in het zuiden van Duitsland. Het meer dan 150 miljoen jaar oude skelet brengt paleontologen in een lastig parket. Tal van kenmerken van het skelet laten zien dat deze dino verwant is aan tweebenige dinosauriërs met veren, maar er zijn op het fossiel geen veren te vinden. In plaats daarvan is rond de staart en op de achterpoten geschubde huid te zien.

Het 150 jaar oude fossiel van Juravenator starki, een tweebenige dinosaurus zonder veren. (Foto G. Janssen) JEM_Sch200 Theropode Jura Schamhaupten bei EichstŠtt LMU / Fotoabteilung

De Duitse paleontoloog Ursula Göhlig en de Amerikaan Luis Chiappe publiceren vandaag over de vondst in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het buitengewoon goed bewaard gebleven fossiel, Juravenator starki genoemd, is gevonden in afzettingen in Solnhofen, een beroemde vindplaats waar ook de fossielen zijn opgediept van Archaeopteryx, 's werelds vroegste vogel. Juravenator is maar enkele miljoenen jaren ouder dan Archaeopteryx.

'Dit fossiel is een grote verrassing', schrijft de Chinese paleontoloog Xing Xu in een commentaar dat de publicatie in Nature begeleidt. Volgens Xing Xu zullen paleontologen de evolutie van veren opnieuw moeten bestuderen.