Veel westerse hypocrisie rond dood van Milosevic

Servische bloggers zijn verbaasd over het amateurisme van het Joegoslavië- Tribunaal.

Amerikaanse bloggers hekelen de dubbele moraal van het Westen.

Cartoonist/blogger Diberardo Diberardo

Een man die wist wat oorlog was. Een strijder die zich teweerstelde tegen laffe NAVO-bommen die in uw naam van kilometers hoogte op Serviërs werden gegooid. Een politicus die eerst door het Westen werd gebruikt om vrede te stichten in Bosnië en vervolgens als oorlogsmisdadiger naar Den Haag werd afgevoerd.

Nee, dit is niet het beeld dat Servische bloggers schetsen van de zaterdag overleden Slobodan Milosevic. Die zijn op de site van het onafhankelijke station B92 nog steeds aan het bijkomen van verbazing over de verklaringen van het Tribunaal. 'Straks moeten we nog geloven dat Slobo elke zaterdag uit feesten ging in Amsterdam en daar, helaas, helaas is overleden aan een overdosis xtc', schampert Aloofed bijvoorbeeld.

Het zijn opmerkelijk genoeg juist veel wésterse bloggers die de bovenstaande, ongemakkelijke kanten van de zaak-Milosevic belichten. Terwijl de Nederlandse politiek en pers het simpele beeld bieden van een oorlogsmisdadiger die de rechtsgang saboteerde, is er in de blogosfeer juist veel aandacht voor bijvoorbeeld de dubbele moraal van het Westen. De filosofe Hannah Arendt schreef ooit dat politiek het moet hebben van ruimte: ruimte tussen ingenomen posities, ruimte voor pluraliteit. Internet biedt die ruimte.

Paul Watson kritiseert op Prison Planet.com de 'mainstream-media' . Die laten zich met een kluitje in het riet sturen door de spin-doctors van het Tribunaal en de NAVO, net als destijds door NAVO-woordvoerder Jamy Shea. Ook nu weer zijn ze er in geslaagd journalisten iets raars te laten geloven: dat Milosevic zijn neutraliserende medicijnen tegen lepra alleen heeft ingenomen om een smoes te hebben voor zijn verzoek behandeld te worden in Rusland. 'Moeten we echt geloven dat Milosevic er in is geslaagd een geheim lab op te zetten in zijn zwaar bewaakte cel?'

Ze komt er altijd weer mee weg, klaagt hoogleraar Marjorie Cohn in The Truth out Town Meeting over de Amerikaanse regering. Ze kwam weg met Vietnam, met bommen op Kosovo, en nu weer met de 'tragische dood van' . Ze citeert Robert McNamara, architect van de Vietnam-oorlog. Die bekende in de film Fog of War dat hij 'allang voor oorlogsmisdaden zou zijn veroordeeld als de VS de oorlog in Vietnam hadden verloren.'

Sommige bloggers blikken ook vooruit. Media Bitch Test houdt z'n hart vast voor het proces tegen Saddam. 'Milosevic stond al terecht toen de trailer voor de eerste Matrix-film nog moest uitkomen. Als ze Saddam even snel aanpakken, wordt het 2075 voordat ze een vingerafdruk van hem hebben genomen.'

Links naar genoemde blogs op www.nrc.nl/opinie

    • Kees Versteegh