Uitgever PCM heeft nieuwe topman

Ton aan de Stegge is door de raad van commissarissen voorgedragen als nieuwe bestuursvoorzitter van PCM Uitgevers, uitgever van onder meer de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad. Dat heeft PCM vandaag bekendgemaakt.

De benoeming van Aan de Stegge, als opvolger van Theo Bouwman, moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders en de ondernemingsraad. Twee weken geleden uitte de op één na grootste aandeelhouder, Stichting Democratie en Media, kritiek op de benoemingsprocedure in een brief aan de commissarissen. De Britse grootaandeelhouder Apax zou de benoeming van Aan de Stegge hebben willen doordrukken zonder de andere eigenaren en de OR daarin te hebben gekend.

Zij zouden liever een kandidaat hebben gezien met ervaring in het krantenbedrijf. Aan de Stegge (50) is afkomstig van mobiel telefoonbedrijf Telfort. De raad van commissarissen verdedigt zijn benoeming onder meer met de recente aanstelling van Philip Alberdingk Thijm. 'Daarmee heeft PCM al een uitstekende krantenman binnengehaald', aldus een ingewijde. Alberdinck Thijm is afkomstig van de FD Mediagroep.

In een persbericht noemt president-commissaris Erik van de Merwe van PCM dat Aan de Stegge 'een getalenteerde en gerespecteerde leider', die 'bewezen heeft dat hij bedrijven kan laten groeien'. De Britse grootaandeelhouder Apax zint sinds de overname van ruim 52 procent van PCM in 2004 op sterke groei van de omzet, onder meer door overnames. Doel is om PCM over enkele jaren naar de beurs te brengen.

Scheidend topman Theo Bouwman wordt, per 1 januari 2007, voordragen als lid van de raad van commissarissen.