Televisie voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over Poolse arbeiders die Nederlandse banen zouden inpikken en zwart zouden werken. Verder de problemen van de arbeidsethos van de Japanse jeugd. Eén op de vijf jongeren gaat in Japan niet naar school of is werkloos. Ned.2, 18.20-18.50u.

In de documentaire Overzeeërs worden twee jonge Chinese vrouwen Mei Fang en Jinju (op de foto) gevolgd die circa tien jaar geleden naar Nederland kwamen. Zij worden gefilmd tijdens de viering van het Chinese nieuwjaar met hun familieleden in hun geboorteplaats. Zij kwamen naar Nederland om met hun verdiende geld de armoede van de familie enigszins te verlichten. Er wordt getracht een antwoord te vinden op de vraag welke prijs daarvoor moest worden betaald. Ned.1, 23.05-24.00u.

Nova. Aandacht voor het onderzoek naar onveiligheidsgevoelens bij homoseksuelen van het sociaal-wetenschappelijk onderzoeksbureau Risbo van de Erasmus Universiteit en aandacht voor de inval drie jaar geleden van Amerika in Irak. Ook een gesprek met voorzitter van de Raad van Commissarissen J.V.H. Pennings van het energiebedrijf Essent over topsalarissen. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

Rare streken: Devils of Tasmania. Het gekrijs van de Tasmaanse duivel gaat door merg en been en met hun gebit verslinden ze het karkas van een wallabie in een mum van tijd. Het is het grootste vleesetende buideldier ter wereld en leeft in de mistige valleien van Tasmanië. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

Zembla: Journalist als doelwit. Op 20 maart is het drie jaar geleden dat Amerika Irak binnenviel en het regime van Saddam Hussein omverwierp. Er zijn inmiddels meer dan 109 journalisten in deze oorlog omgekomen. Verzetsstrijders in Irak kiezen vaak journalisten als doelwit van een aanslag en het ontvoeren van verslaggevers blijkt een probaat manier om internationaal de voorpagina's van kranten te halen. Ned.3, 20.20-21.05u.

To kill a burglar: The Tony Martin story. Gedramatiseerde documentaire over de boer Tony Martin die in 1999 een inbreker op zijn boerderij in Norfolk doodschoot. Martin werd beschuldigd van moord. BBC1, 22.00-23.00u.

Der Feind im Haus - Wenn aus Kindern Nazis werden. Over de invloed die rechtse ideeën op kinderen kunnen hebben. De vijftienjarige Robin raakte langzaam in in de ban van extreem rechts en zijn moeder moet machteloos toezien hoe zijn leven haar ontglipt. ARD, 23.45-0.30u.

De zaak-Milosevic. Herhaling uit 2003 van de Tegenlicht-documentaire van Jos de Putter over het politieke proces van het Joegoslavië Tribunaal tegen de voormalige president Slobodan Milosevic die afgelopen zaterdag in zijn Haagse cel overleed. De Putter kwam tot de conclusie dat hoofdaanklager Carla del Ponte met enige regelmaat getuigen manipuleerde en vermeende misdadigers levenslange immuniteit gaf in ruil voor belastende verklaringen. Ned.3, 0.00-1.15u.

VPRO'S import: Slaves of the sword. Naar aanleiding van de komende verkiezingen in Israël de herhaling van het drieluik uit 2003 over drie (voormalige) politieke leiders met een militaire achtergrond: Mosha Dayan,Yitzhak Rabin en Ariel Sharon. Vanavond het portret van Dayan die wordt beschouwd als de held van de Zesdaagse oorlog in 1967 en de man die als minister van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk was voor het vredesakkoord tussen Egypte en Israël dat in 1978 werd ondertekend. Ned.3, 1.15-2.10u.

praatprogramma

Max en Catherine. Gasten zijn kunstenares Janneke Brinkman en haar man Elco. Verder gesprekken met mensen die te horen hebben gekregen dat zij kanker hebben. Ned.1, 17.30-18.20u.

De wereld draait door. Deejay en schilder Ruud de Wild vertelt over zijn boek Every poet is a thief en acteur Thom Hoffman over het project 26.000 gezichten met kortje portretjes van asielzoekers die al jaren wachten op erkenning. Verder legt presentator Paul Witteman uit waarom klassieke muziek je tot in het diepste van je ziel kan raken. Actrice Marjan Luif zit aan tafel. Ned.3, 19.00-19.50u.

Wat zou jij doen? Discussie met publiek, parkeerwachters, politieagenten en deurwaarders over de dagelijkse agressie in hun werk. Ook legt psycholoog Steven Pont uit waarom zelfs voor een heilige dit werk een houdbaarheidsdatum heeft. Ned.1, 22.30-23.05u.

Barend & Van Dorp. Onder meer een gesprek met de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer over het rapport waarin het hardhandig optreden van ME'ers tijdens voetbalrellen is onderzocht. Talpa, 23.00-0.05u.

kunst

The culture show. Onder meer de bekendmaking van de winnaar van The Great British Design Quest, regisseur Spike Lee over z'n nieuwe film Inside man en een interview met de singer-songwriter Richard Hawley. BBC2, 20.00-20.30u.

How art made the world. Tweede deel van de vijfdelige serie over afbeeldingen die het aanzien van onze moderne wereld bepalen. De mens heeft in de loop van de geschiedenis geleerd om twee dimensionale beelden te begrijpen. Volgens antropoloog David Lewis Williams is kunst ontstaan door bewustzijnsverruimende effecten en trances. België 2 (Canvas), 23.50-0.40u.

consument

Boemerang. In deze uitzending aandacht voor gekke onderzoekjes zoals de vraag of mannen meer navelpluis hebben dan vrouwen. Verder kunnen treinreizigers proefzitten voor stoelen die de NS in 2008 in nieuwe treinen gaat gebruiken en als je kinderen elkaar laat masseren pesten ze niet meer. Ned.1, 21.55-22.30u.