Surfen op straat

2006 Video op je mobieltje

Na wap (1999), gprs (2002) en umts (2004) introduceert KPN dit jaar hsdpa, een nóg snellere techniek voor mobiel internet. Met vergelijkbare download-snelheden als adsl geeft hsdpa het umts-netwerk een 'turboboost', zo meldde KPN laatst in een persbericht. Hsdpa staat voor High Speed Downlink Packet Access.

Aan het eind van het jaar omvat het dekkingsgebied van hsdpa 80 procent van de Nederlandse bevolking. Dat moet onder andere video op het mobieltje mogelijk maken. Helaas, slechts een enkele consument weet van het bestaan van hsdpa, en wie ervan weet kan het niet gebruiken. Denkfoutje: het dekkingsgebied omvat wel het merendeel van de bevolking, zodat aan de wettelijke eisen is voldaan, maar amper de helft van het Nederlandse grondgebied. Er is vooral buitenshuis behoefte aan mobiel internet. En dat is nogal eens buiten het dekkingsgebied.

© Dirk-Jan Visser mobiel kantoor Visser, Dirk-Jan

2009 Sms, maar dan slimmer

Alweer een nieuwe technologie voor mobiel dataverkeer: dgkptxq. Snelheden tot 20 megabit per seconde. Zo kun je onderweg hdtv-uitzendingen bekijken op een scherm van twee meter diagonaal. De telecomproviders voorspellen de doorbraak van de mobiele dataconsumptie.

Het publiek heeft andere dingen aan het hoofd. De eerste killer application na sms dient zich aan: Meetster, een dienst waarbij het mobieltje een signaal geeft zodra iemand uit de kennissenkring (of een kennis van een kennis, al naar gelang de voorkeuren) binnen een opgegeven afstand komt. Die dienst was mogelijk geweest met de techniek van pakweg 2000 en kost bijna niets. De gevolgen voor de omzet van de belbedrijven zijn desastreus. Mensen die elkaar door Meetster ontmoeten, raken in dermate geanimeerde gesprekken verwikkeld dat elke lust tot bellen, sms'en of mobiel internetten ze vergaat. De horeca bloeit op.

2011 En het gouden idee

Ten einde raad introduceert de telecomsector de volgende techniek: prlwtzkfsk, goed voor 100 Mb per seconde. Volgens de advertenties wordt het nu mogelijk in een auto die met 200 km per uur voortsnelt online video te kijken via verschillende bioscoopschermen tegelijk, zonder onderbrekingen bij grensovergangen. Een speciaal hiervoor ingerichte auto verongelukt bij de persintroductie jammerlijk op de Duitse Autobahn. Van de bestuurder wordt alleen het mobieltje teruggevonden. Eén provider heeft een lumineus idee. Weg met al die verschillende tarieven voor gesprekken, afhankelijk van locatie en tijd, voor sms'jes binnen en buiten de bundel, voor dataverkeer binnen en buiten Nederland. Gewoon alle gebruik van het mobieltje voor een vast bedrag per maand. Voorzichtig begint het mobiele e-mailverkeer op gang te komen.

    • Herbert Blankesteijn Internetjournalist