Studeren of toch gamen?

Met computergames verdiende Sander Kaasjager vorig jaar 230.000 dollar. Dit jaar wil hij studeren.

Plat scherm heeft een paar microseconden vertraging.

Sander Kaasjager in actie: 'Ik haat het als ik niet win.' Foto AP First seed Sander Kaasjager, aka. VoO, 20, of Huizen, Netherlands, competes in the preliminary round of the Cyberathlete Professional League World Tour New York Finals at web2zone in New York, Sunday, Nov. 20, 2005. Launched in 1997, the Cyberathlete Professional League World Tour Finals the world's first computer game sports league. At this event, thirty two players from across the globe will compete over three days for a total purse of $500,000, with the winner receiving $150,000. The final round will be played at the Nokia Theater in New York's Times Square on Nov. 22, 2005. (AP Photo/Jason DeCrow)
Sander Kaasjager in actie: 'Ik haat het als ik niet win.' Foto AP First seed Sander Kaasjager, aka. VoO, 20, of Huizen, Netherlands, competes in the preliminary round of the Cyberathlete Professional League World Tour New York Finals at web2zone in New York, Sunday, Nov. 20, 2005. Launched in 1997, the Cyberathlete Professional League World Tour Finals the world's first computer game sports league. At this event, thirty two players from across the globe will compete over three days for a total purse of $500,000, with the winner receiving $150,000. The final round will be played at the Nokia Theater in New York's Times Square on Nov. 22, 2005. (AP Photo/Jason DeCrow) Associated Press

Voor Sander Kaasjager (20) zijn computergames geen spelletje. Hij verdiende vorig jaar meer dan 230.000 dollar (190.000 euro) met het spelen van Painkiller. Dat is een first person shooter, een FPS, een spel waarin de gamer achter zijn wapen aan door een virtuele wereld loopt. Wie in een kwartier man tegen man 'vechten' de meeste hits scoort, is de winnaar.

Kaasjager, die speelt onder de naam Vo0, reisde naar wedstrijden in onder andere Istanbul, Rio de Janeiro, Singapore en Barcelona. Van de tien door de Cyberathlete Professional League (CPL) georganiseerde toernooien won hij er vijf. Alleen de grote finale in New York in november verloor hij van zijn aartsrivaal Jonathan 'Fatal1ty' Wendel, 's werelds eerste professional gaming miljonair.

'Daar ben ik nog steeds ziek van', bekent Kaasjager, zittend in een luie stoel op zijn studentenkamer van zes bij vier. Niets in de inrichting verraadt dat hier iemand woont die vorig jaar de best verdienende gamer ter wereld was. Of het moet de reuzencheque van 100.000 dollar zijn die boven het bed hangt, de tweede prijs van de wedstrijd in New York.

'Ik speelde het hele toernooi fantastisch, beter nog dan de rest van het jaar, maar in de finale had ik het gewoon niet. Een minuut voordat ik op moest, stond ik te gapen. Dan is het helemaal mis. Ik moet supergeconcentreerd zijn als ik een topprestatie wil leveren. Wanneer ik tijdens een toernooi niet goed slaap, heeft dat funeste gevolgen.'

Want scherp zijn, daar draait het bij het spelen van een first person shooter allemaal om. Kaasjager: 'Ik ben op mijn best in heel snelle games. Daarom kan ik ook niet spelen op een plat computerscherm. Daar zit een paar microseconden meer vertraging in de opeenvolging van beeldjes dan bij een scherm met beeldbuis. Waarom ik zo goed ben in dit soort spellen, weet ik niet precies. Bij een studiekeuzetest kwam er ooit uit dat ik hoogbegaafd was op het gebied van getallenreeksen.'

In het najaar van 2004 stond Kaasjager nog ingeschreven als student werktuigbouwkunde in Delft. Hij had al een aantal online Painkiller-toernooien gewonnen waarbij geld kon worden verdiend. In september deed hij mee aan toernooien in Frankrijk en de VS, die hij ook won. Hierop volgde een uitnodiging voor de CPL, die een reeks van tien wedstrijden had opgezet. Sponsors zorgden voor een totaal prijzengeld van een miljoen dollar.

'Ik besloot mijn studie stop te zetten en voltijds te gaan spelen. Als je het als pro gamer goed wilt doen, moet je in de weken voor de wedstrijd minstens vier uur per dag oefenen. Dat gaat niet als je studeert. Fatal1ty oefent soms wel tien uur per dag, maar dat is mij te veel. Zo leuk vind ik gamen nu ook weer niet.'

Fatal1ty wordt door zichzelf en zijn management gepresenteerd als 'de beste gamer ter wereld'. Kaasjager: 'Dat vind ik zo'n onzin. Hij is goed in één soort spel, de FPS. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer genres. En daarbij komt dat ik in onderlinge wedstrijden vaker van hem gewonnen heb dan hij van mij.'

Fatal1ty is in ieder geval wel de rijkste gamer ter wereld, weet ook Kaasjager. Hij heeft dikke sponsorcontracten en een eigen lijn gamebenodigdheden als moederborden en muizen. 'Ik zou mezelf niet op zo'n manier kunnen verkopen. Dat is typisch Amerikaans.'

Ondanks zijn succes weet Kaasjager niet of hij ook dit jaar weer professioneel gaat gamen. 'Eigenlijk wil ik weer gaan studeren. Daarbij komt dat Quake 4, het spel dat dit jaar gespeeld gaat worden, mij te langzaam is.' Speelt er misschien ook nog iets anders mee? Kaasjager, na enig aandringen: 'Ik wil natuurlijk ook mijn reputatie niet verliezen. Ik háát het als ik niet win. Het idee dat ik het komend jaar minder goed zou kunnen doen dan dit jaar, staat me helemaal niet aan.'

Maar wat als in het voorjaar de eerste toernooien weer worden gehouden, en er gaat van binnen iets kriebelen? 'Ja, daar ben ik dus bang voor. Dan moet ik razendsnel gaan oefenen. Dan zal mijn studie nog een jaartje moeten wachten. Als ik meedoe, wil ik winnen.'

Kaasjager heeft zijn eigen website: http://vo0.fnatic.com/