Stereotypen uit de western

'The Three Burials' komt pas in het tweede deel wat meer tot leven.

Deze film had een prijs verdiend voor de cinematografie.

Tommy Lee Jones (staand) in 'The Three Burials of Melquiades Estrada'. Foto Independent Films Three Burials FOTO: Independent Films

Melquiades Estrada, een Mexicaanse immigrant, wordt per ongeluk bij de Mexicaans-Texaanse grens neergeschoten door de nieuwe grenswacht Mike. De eerste begrafenis van de drie uit de titel van deze film, The Three Burials of Melquiades Estrada, is een feit. Het lichaam van de haastig onder de grond gestopte Melquiades wordt ontdekt als coyotes hem aanvreten. Het wordt naar een onooglijk dorpje gebracht, waar de sheriff Belmont (Dwight Yoakim) hem zonder naamplaatje of kruis begraaft, omdat hij toch maar een anonieme illegaal is. Dit is tegen het zere been van Pete Perkins (Tommy Lee Jones), die er achter komt dat de overledene zijn vriend Melquiades is én dat deze onder verdachte omstandigheden is gestorven. Tijd voor een wraakactie en een derde, waardige begrafenis. Pete ontvoert grenswacht Mike en dwingt hem mee te gaan naar het geboorteplaatsje van Estrada in Mexico.

The Three Burials of Melquiadas Estrada, het speelfilm-regiedebuut van acteur Tommy Lee Jones, won op het afgelopen Filmfestival van Cannes twee prijzen; een voor Jones als beste acteur en een voor het scenario, van Guillermo Arriaga, die eerder Amores Perros en 21 Grams schreef. Jones speelt een prototype dat we kennen uit talloze westerns: de zwijgzame, kortaffe, macho cowboy. Het scenario van Arriaga biedt alleen maar dit soort stereotypen. De ongelukkig getrouwde serveerster die het zowel met de sheriff als met Pete doet, de racistische sheriff, de eenzame, door winkelen geobsedeerde jonge vrouw van Mike en de schietgrage grenswacht, vers aangekomen uit de stad.

De film komt wat meer tot leven als deze mensen worden achtergelaten in het stoffige Texaanse gehucht en de strijd tussen man en man, en man en de elementen begint. Zodra Pete en Mike koers zetten naar Mexico, met op een tweede paard het lichaam van Melquiades, begint er een veel betere film.

Een film die een prijs had verdiend voor de cinematografie. Cameraman Chris Menges (The Mission, The Killing Fields) buit de hitte, de ruwheid van de omgeving, de textuur van de rotsen en de armoede in Mexico op grootse wijze uit. Twee mannen op een paard die langzaam door de woestijn rijden, bijna oplossend in de hitte; meer heb je niet nodig voor een pakkend beeld. Dan begrijp je de ruigheid van Pete en het verlangen van de daar wonende Mexicanen het droge land te ontvluchten. Ook al loop je de kans te worden neergeschoten.

Film

The Three Burials of Melquiades Estrada. Regie: Tommy Lee Jones. Met: Barry Pepper, Julio Cedillo, Dwight Yoakim. In: 17 bioscopen ***

    • André Waardenburg