Staatssecretaris: onderzoek naar extra reclame op omroep

Rotterdam. Staatssecretaris Medy van der Laan laat TNO onderzoek doen naar de gevolgen van extra reclame bij de publieke omroep. Zij wil weten wat de mogelijkheden zijn van sponsoring en van 'product placement', een methode waarbij adverteerders hun producten tegen betaling laten gebruiken in tv-programma's. Dat zegt de minister in een interview met het vakblad Adformatie. 'Het traditionele reclameblok heeft zijn langste tijd gehad', vindt Van der Laan, 'en de financieringsbronnen van de publieke omroep komen hierdoor in het gedrang. Dan moet je als overheid nadenken of je alternatieve reclamebronnen of externe inkomstenbronnen gaat zoeken.' Van der Laan hoopt dit voorjaar de onderzoeksresultaten te presenteren. In Nederland mag momenteel alleen tv-zender RTL4 gebruikmaken van product placement. Dat komt doordat RTL4 officieel een Luxemburgse zender is en de reclameregels in het groothertogdom soepeler zijn.