Spaanse gitaar krijgt gezelschap van vette bas

Na het succes van hun tweede album Barí (2002) was de 'flamenco hiphop' van Ojos de Brujo tot op Lowlands te horen. De Spaanse groep vermengt basisingrediënt flamenco soepel met hiphop, scratching, punkrock enreggae. Spaanse gitaar en cajón krijgen gezelschap van een vette baslijn,Cubaanse en Indiase percussie en beatbox: het resultaat is een uniek eigentijds geluid dat wordt gewaardeerd door zowel de klassieke-flamencogeneratie als de hiphopliefhebber.De nieuwe plaat Techarí bevat meer externe invloeden: asian underground-pionier Nitin Sawhney, de Cubaanse pianist Roberto Carcassésen de Senegalese rappers van Daara J werkten mee. Ondanks die diversiteit is het een samenhangende plaat geworden, met de kenmerkende dynamiek enlevensvreugde van Ojos de Brujo.

Elda Dorren

Ojos de Brujo.: Techarí (Diquela Records/Pias) ****

Ojos de Brujo speelt aanstaande zaterdag op het Oxfam Festival World Fair in Amsterdam.

    • Elda Dorren