Regio Voorkeur

Jeanette Amesz: Ode aan Rembrandt voor agenda 16 maart 2006 bij voorkeur van Margot Amesz, Jeanette

ALKMAAR

Jan Jaap van der Wal In zijn derde theatersolo BSUR (`be as you are') gebruikt cabaretier Jan Jaap van der Wal zijn status van tv-bekende om het publiek enkele harde waarheden in te peperen. Van der Wal heeft een voorstelling gemaakt die hem tot een serieus pretendent voor de traditionele oudejaarsconference maakt. Hij zegt het zoals het is, en laat desgewenst zelfs even een geladen stilte vallen. Maar meteen daarna volgt er een spervuur aan wrange grappen die het voorgaande niet ontkrachten integendeel, ze treffen doel en houden ons des te beter bij de les.

17 maart De Vest, Canadplein 2. Inl 072-512 7344 of www.theaterdevest.nl

AMERSFOORT

Oogverblindend Actrice Georgina Verbaan speelt een mooie rol in het toneelstuk Oogverblindend van Cyrus Frisch, over een ‘brief encounter' tussen een depressief meisje in Amsterdam en een chirurg in Buenos Aires. Door Verbaan ineengedoken in een hoek te plaatsen zet Frisch een mooi, stil toneelbeeld neer.

17 maart De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13. 033-422 6555 of www.lievevrouw.nl.

DEN HAAG

Licht in Zwart Wit Grafiekwinkel INKT in Den Haag heeft een bijzondere invalshoek bedacht om Rembrandt te gedenken. Twaalf kunstenaars laten zien welke invloed Rembrandt heeft op hun werk. De enige restrictie die de kunstenaars kregen, was de kleurensamenstelling. Aleen zwart ent wit. Het resultaat is bijvoorbeeld een ode aan de vrouwen van Rembrandt van Jeanette Amesz. „Geen licht leven – wel veel zwart wit” is de gedacht achter de rake lijntekeningen van onder anderen Saskia, Cornelia en Hendrickje.Verder werk van Lous Hol, Baukje de Loos, Caroline Koenders, Mira den Hartog, Daniël Tavenier, Krin Rinsema, Fifi van Leent, Peter Zuur, Wim Zurné, Hannie Ramaer en Paula van den Elshout.

T/m 3 mei in Grafiekwinkel INKT, Prinsengracht 20-24. Wo t/m vr 9u30-17u30 en za van 10u30 tot 17u30 070-3563788 of www.grafiekwinkelinkt.nl

LEIDEN

Hokwerda's kind Het toneelstuk Hokwerda's kind, naar de roman van Oek de Jong uit 2004 is nu alsnog op tournee. Wendell Jaspers speelt de jonge vrouw die niet los komt van haar vader en daarom op de verkeerde man valt. Het verbluffend krachtige spel van Jaspers laat de voorstelling het boek ver overstijgen. Samen met Arjan Duine, die zowel haar minnaar als haar vader speelt, maakt ze een turksfruitig liefdespaar; zo mooi, zo gedoemd.

17-18 maart LAK-theater, Cleveringaplaats 1. Inl 071-512 4890 of www.laktheater.nl

UTRECHT

Polderterrorisme Tumult organiseert 21 mrt (20u) een debat over radicalisering en terreurdreiging met als titel Polder terrorisme. Olv Tarik Yousef, uitgever en presentator, discussiëren Martijn de Koning, antropoloog ISIM, Mohamed Jabri, publicist, Emerson Vermaat, journalist, Mohamed Sini, voorzitter Stichting Islam & Burgerschap en directeur bij ROC Midden Nederland en Daniël Wigboldus, sociaal-psycholoog Radboud Universiteit Nijmegen.

Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9. Inl 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Kruistochten Toneelgroep Amsterdam brengt Alan Ayckbourns blijspel-trilogie De Kruistochten op één, vijf uur durende avond. In het stuk over een familieweekeinde leidt de vrouwenjacht van zwager Norman tot veel commotie. Ayckbourns scènes zitten gebakken in elkaar, met sterke grappen en vondsten. De acteurs leveren topprestaties, maar de hoofdrol is voor kater Jaap, symbool van de gezapige burgerij en huwelijkse trouw.

17-18 maart Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl. (030) 230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl.

WASSENAAR

Opvoeden De jaarlijkse Stichting Comenius Lezing zal gehouden worden op 21 mrt (20u). Spreker is Prof. dr. A.A.M. (Andreas) Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie aan de faculteit rechten van de Universiteit Leiden. Thema: ‘Waartoe voeden wij op?’

Dorpskerk, Plein 3. Reserveren: Boekhandel De Kler 070-5170275 of aan de deur van de Dorpskerk op 21 maart.