Re: Not satisfied with your member?

Bij het woord 'enlargement' denkt de gemiddelde door spam-emails gebombardeerde Europeaan tegenwoordig waarschijnlijk iets geheel anders, maar ook de vergroting van de Europese Unie gaat gewoon door. In juni zal de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden zich uitspreken over de vraag of aansluiting van Roemenië en Bulgarije bij de EU al volgend jaar gebeurt, of pas in 2008.

Intussen is er op een ander front nog meer beweging. Slovenië maakt zich op om zich al volgend jaar aan te sluiten bij de monetaire unie, en de euro in te voeren. Litouwen is dat ook van plan, maar stuit op terughoudendheid in Brussel. Formeel is de Litouwse inflatie van nu 2,4 procent te hoog om te voldoen aan alle toetredingscriteria. Maar onderhuids zijn er andere argumenten. Als Litouwen wordt binnengehaald, dan kan de hele sliert van nieuwe toetreders veel te snel volgen naar de zin van de Europese Centrale Bank.

Met kleintjes als Estland, Letland, Cyprus en Malta is dat nog wel te overzien. De ECB heeft al een complex systeem klaarliggen voor een roulerende zetelverdeling in zijn bestuur, waardoor de kleine landen niet al te veel macht krijgen bij het bepalen van het monetaire beleid. Met de grote toekomstige leden, waaronder vooral Polen, ligt dat anders. Dat krijgt een stem die vergelijkbaar is met de grotere euro-landen.

Nu is toetreding van Polen nog ver weg, maar het is de beleidsmakers in Brussel en Frankfurt er veel aan gelegen om het rustig aan te doen met nieuwe euro-leden. Niet alleen kan de economie moeilijker een schok verdragen als wisselkoers en rentebeleid uit handen zijn gegeven, ook het interne financiële systeem moet goed genoeg zijn om de euro en alle verwante kapitaalstromen aan te kunnen.

Maar ja, hoe hou je nieuwe leden buiten de deur als sommige huidige leden al onder twijfelachtige omstandigheden zijn binnengelaten? De staatsschuld van Italië en België was destijds eigenlijk veel te hoog om toetreding in 1999 te rechtvaardigen. En Griekenland bleek achteraf in 2001 te zijn binnengekomen met een boekhouding die op zijn zachtst gezegd was gemasseerd. Later bleek dat het Griekse begrotingstekort procentpunten hoger was dan het toegestane maximum van 3 procent van het bruto binnenlands product.

Zo zal het nog een jaartje weren van Slovenië of Litouwen kunnen rekenen op enige boosheid in de betrokken landen. En boze lidstaten, daar is Brussel niet zo goed in. Grote kans dat de Sloveense tolar en de Litouwse litas hun beste tijd hebben gehad.

Maarten Schinkel

    • Maarten Schinkel