Quaero wordt concurrent Google

Duitsland en Frankrijk hebben verschillende bedrijven bereid gevonden mee te doen aan de ontwikkeling van Quaero (`Ik zoek`), een Europese internetzoekmachine die een concurrent van het Amerikaanse Google, Yahoo en Microsoft moet worden. In Duitsland zal het bedrijf Empolis, een dochter van Bertelsmann, de ontwikkeling van Quaero coördineren. Daarnaast nemen Siemens, Lycos Europe, Thomson Duitsland, het Fraunhofer-instituut en de universiteit van Karlsruhe deel. Het initiatief voor Quaero werd vorig jaar genomen door de Franse president Chirac en voormalig bondskanselier Schröder. ”We hebben Quaero, de eerste echte multimediale zoekmachine, nodig om de globale uitdaging van Google en Yahoo aan te gaan”, zei Chirac destijds. De invulling van het plan moest gerealiseerd worden voordat de Frans-Duitse top, eerder deze week in Berlijn, werd gehouden. De Europese internetzoekmachine wordt gefinancierd met publieke gelden, hoewel nog geen besluit is genomen over de hoogte van benodigde bedragen.