Pools personeel is voorlopig niet welkom

Nederland overweegt de grens te openen voor Poolse loodgieters en klusjesmannen.

België, Duitsland en Frankrijk blijven de eigen arbeidsmarkt afschermen.

Ewa Bieniek sorteert bloembollen bij Geerlings in Noordwijkerhout. Foto David Galjaard Galjaard, David

Nu het moment van een beslissing steeds dichterbij komt, kijkt iedereen naar de buren. Vakbonden, Tweede-Kamerleden en bewindslieden overwegen de grenzen te openen voor werknemers uit de nieuwe Oost-Europese lidstaten. En ze willen weten hoe andere 'oude' lidstaten hun afweging maken.

Een kabinetsbesluit over het opheffen of verlengen van de bestaande beperkingen voor Oost-Europese werknemers wordt volgende week verwacht. Staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken, VVD) is voorstander van het openen van de grenzen. Na overleg met collega-bewindslieden zei hij eerder deze week dat er 'redenen zijn om nog zorgvuldig te kijken' naar zijn plan.

Een van die redenen lijkt te zijn dat als Nederland besluit de grenzen onvoorwaardelijk te openen, het alleen staat in de regio. Frankrijk, België en Duitsland hebben er alledrie voor gekozen de grenzen voorlopig niet helemaal te openen voor werknemers uit de nieuwe lidstaten.

Dat zou ertoe kunnen leiden dat Nederland in zijn eentje een grote toestroom van Oost-Europeanen te verwerken krijgt. 'We moeten niet het putje worden waar al het water naar toe stroomt', zegt minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA).

'Als Nederland alleen opereert worden de gevolgen groter', aldus PvdA-Kamerlid Bussemaker. 'Onderzoekers ramen dat er bij open grenzen tussen de 30.000 en 70.000 Oost-Europeanen naar Nederland komen.' Volgens Bussemaker kan Nederland de maximale toestroom verwachten, als het als enige de grenzen opent. 'Dan komen er 70.000.'

De PvdA-fractie wil geen definitief standpunt innemen totdat het kabinet een besluit heeft genomen. De CDA-fractie in de Tweede Kamer wacht ook op het kabinet met een standpunt. Kamerlid Van Hijum (CDA) heeft 'grote aarzeling' om de grenzen te openen. 'Nederland moet geen eiland worden.'

CNV-voorzitter René Paas zegt in het CNV-blad Publieke Zaak: 'Het zou wel raar zijn als Duitsland de grenzen dichtgooit en wij zeggen: kom maar.' En een woordvoerder van de FNV: 'Dat buurlanden de beperkingen handhaven, zegt genoeg. Daar zullen ze ook een afweging gemaakt hebben en die zou de afweging in Nederland moeten beïnvloeden.'

    • Inger Kuin