Polen trotseert de EU

De Europese Unie strijdt op drie fronten tegen het protectionisme: in Frankrijk, Spanje en Polen. Maar de meest onmiddellijke - en meest directe - bedreiging van haar gezag komt uit Polen, waar de regering probeert de fusie te blokkeren tussen Unicredito's Poolse dochter en een andere bank die de Italiaanse kredietverlener verwierf toen hij vorig jaar de Duitse bank HVB overnam. Als de Europese Unie de oppositie uit Polen niet kan trotseren, hoe groot is dan de kans dat zij het protectionisme elders kan verslaan?

De zaak van de Europese Unie tegen Polen is zonneklaar. De overname door Unicredito van HVB is goedgekeurd door de Europese mededingingsautoriteit, die exclusieve bevoegdheden heeft om over fusies te oordelen. Maar de Poolse regering meent dat de transactie een schending inhoudt van de belofte van Unicredito om niet nóg meer Poolse banken te kopen. Zij probeert de Poolse centrale bank, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de banksector, ertoe te bewegen de transactie tegen te houden.

Tot nu toe heeft Leszek Balcerowicz, de gerespecteerde gouverneur van de centrale bank, geweigerd te buigen. Maar hij wordt geconfronteerd met een vastberaden oppositie. Nationalisten in de regerende partij zijn niet blij met de regels van de Europese Unie die ertoe hebben geleid dat grote delen van de Poolse economie in buitenlandse handen terecht zijn gekomen, en geven de Europese Unie de schuld van de economische zwakte van het land.

Erger nog: de regering voelt zich gesteund door het protectionisme elders, met name in Frankrijk en Spanje, die zich op nationale belangen beroepen om transacties te kunnen blokkeren. De Europese Unie heeft de steun van de lidstaten nodig als zij kans wil maken de Europese regels overeind te houden. De huidige ruzies over 'economisch nationalisme' zorgen er daarentegen voor dat de Europese Unie zwak en verdeeld lijkt.

Het lot van twee obscure Poolse banken mag dan op het eerste gezicht geen groot gewicht in de schaal leggen, de belangen hadden voor Europa niet veel groter kunnen zijn.

Simon Nixon

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Simon Nixon