Paranoia en hysterie

De herverkiezingscampagne van de Wit-Russische president Loekasjenko rust op paranoia en hysterie. Vandaag meldt de top van de KGB – zo heet de geheime diens hier nog steeds – dat iedereen die zondag tegen de verkiezingsuitslag betoogt, als terrorist wordt behandeld. Wat betreft journalisten: ‘uw veiligheid is niet gegarandeerd.’  Dat weten we dan ook weer.

loek3.jpgDe herverkiezingscampagne van de Wit-Russische president Loekasjenko rust op paranoia en hysterie. Vandaag meldt de top van de KGB - zo heet de geheime diens hier nog steeds - dat iedereen die zondag tegen de verkiezingsuitslag betoogt, als terrorist wordt behandeld. Wat betreft journalisten: ‘uw veiligheid is niet gegarandeerd.’ 

Dat weten we dan ook weer. Met de halve oppositie achter de tralies wegens hooliganisme of andere schertsmisdrijven is er van een campagne nauwelijks nog sprake. De ene na de andere documentaire over de duistere plannen van president Bush met het kleine Belarus davert over de beelschermen. ‘Amerika zonder schmink’, heten ze, en Michael Moore vindt het vast aardig dat het stuk voor stuk piratenversies zijn van zijn documentaire ‘Farhenheit 9/11’, winnaar van de Gouden Palm van Cannes.
Het is vleierij: Amerika is momenteel helemaal niet geïnteresseerd in dit nonsenslandje, Loekasjenko werkelijke vijanden zijn de EU en Polen. Maar uiteraard is het glamoureuzer je in een stijd op leven en dood te wanen met het machtige Washingon dan met het vriendelijke, saaie Brussel.
Opvallend is dat nergens posters hangen van president Loekasjenko zelf. Zijn Russische ‘verkiezingstechnologen’ hebben kennelijk vastgesteld dat hij onvoldoende krediet heeft. De campagne draait daarom om de neutrale kreet ‘Voor Wit-Rusland’. Dat levert een familie slogans op als ‘Voor een gul Wit-Rusland’ (deze foto) ‘Voor een werkend Wit-Rusland (klik op deze foto), een talentvol Wit-Rusland, een Olympisch Wit-Rusland, een welvarend Wit-Rusland, etcetera. Een stem tegen de president is een stem tegen Wit-Rusland.
Niet dat het iets uitmaakt wat ze stemmen. Vorige keer stopten ze hier 20 procent extra stemmen in de bus; god weet wat ze ditmaal doen.

    • Coen van Zwol