OM NAAR UIT TE KIJKEN

MUZIEK

Das Lied Jaap van Zweden, chef-dirigent van het Muziekcentrum van de Omroep, dirigeert in de ZaterdagMatinee een uitvoering van Das Lied von der Erde van Gustav Mahler met tenor Nikolai Schukoff en bas Johan Reuter. Vooraf klinken van György Kurtág Songs of Despair and Sorrow.

18 maart 14u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345; rechtstreeks op Radio 4; herh. 21 maart 20u.

FOTOGRAFIE

Hans van der Meer Jarenlang fotografeerde Hans van der Meer in het weekeinde de voetbalwedstrijden van amateurverenigingen in alle hoeken van Nederland. Die bekende fotoserie, in 1998 verschenen in het fotoboek Hollandse velden, wordt nu opgevolgd door een internationale variant: Europese velden. Kenmerkend voor de foto's van Hans van der Meer is het ruime kader dat hij kiest. Geen close-ups, maar overzichtelijke spelsituaties, waarbij veel ruimte wordt gelaten aan de randverschijnselen: de eenzame toeschouwers, de lokale reclameborden en het landschap achter het doel.

Hans van der Meer: Europese velden. 18 maart t/m 7 mei in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Inl: 010-4419475, www.boijmans.nl

POP

David Gilmour De gitarist en zanger van Pink Floyd heeft er zeker dertig jaar over gedaan om het imago van ‘de nieuwe jongen’ van zich af te schudden, na het vertrek van de gek geworden Syd Barrett die door velen nog steeds wordt gezien als het genie achter Floyd. Na de reünie met bassist Roger Waters op Live8 vorig jaar laat David Gilmour weten dat verdere groepsactiviteiten er niet in zitten, en dat we het moeten stellen met zijn solotournee naar aanleiding van zijn album On An Island waarbij hij de nodige oude liedjes zal spelen.

19 en 20 maart HMH, Amsterdam-ZO.

DANS

Introdans In het programma Different Dimensions brengt Introdans twee nieuwe balletten: Creatures van Patrick de Bana, een Spaanse choregraaf die als danser met Béjart en Nacho Duato heeft gewerkt, en Paradise van de Braziliaanse Gisela Rocha. Nieuw voor Nederland is See Blue Through van Didy Veldman, die vroeger bij Introdans danste en nu als choreografe over het hele wereld werkt.

Première 19 maart schouwburg, Arnhem. Tournee t/m 1 juni. Inl. 026-51 2111 of www.introdans.nl.

THEATER

Hersenschimmen Het ro theater brengt een toneelbewerking van Hersenschimmen, de bekende roman van J. Bernlef over een oudere man die langzaam zijn geheugen verliest. Hersenschimmen is de laatste regie van Guy Cassiers bij het ro theater en de afscheidsvoorstelling van Joop Keesmaat, die de hoofdrol Maarten speelt.

Première 18 maart Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 3 juni. Inl. 010-4046888 of www.rotheater.nl.