Navelstreng windt te veel of te weinig bij vroeggeboorte

rotterdam, 16 maart. Bij een bevalling met complicaties, zoals een te vroeg geboren kind, is de navelstreng vaak extreem veel of weinig gedraaid. Dat beschrijft de Utrechtse medisch onderzoeker Monique de Laat in haar proefschrift, waarop ze gisteren promoveerde. De navelstreng ziet eruit als een telefoonsnoer, maar het aantal draaiingen verschilt. Aan de hand van honderden zwangerschappen beschreef de promovenda nauwkeurig het verband tussen navelstrengwindingen en complicaties - iets dat de Utrechtse hoogleraar verloskunde Klaas de Snoo al in 1939 was opgevallen. De Laat probeerde ook latere complicaties te voorspellen door bij de echo het aantal windingen te meten. Dat lukte echter niet goed, want het aantal windingen bleek tijdens de zwangerschap of de geboorte te veranderen. Misschien zouden de windingen wel op chromosoomafwijkingen kunnen wijzen, maar dat moet nog onderzocht worden.