Naturaliseren

Langzaam maar zéér zeker neemt de WK-roes bezit van Nederland. In tv-rubrieken wordt al 'afgeteld', Oranje-attributen zijn overal te koop, voetbaldeskundigen spreken hun verwachtingen uit. Het duurt niet lang meer of we kunnen, met een kleine variatie, de bekende dichtregels van J.C. Bloem op het Nederlandse volk toepassen:

Denkend aan 'Oranje' kan ik niet slapen

En niet slapend denk ik aan 'Oranje'.

Ondertussen, ik móét dat even kwijt, voel ik de worm van de bezorgdheid dwars door mijn voetbalgeweten knagen. Bijna niemand praat er verder over, er wordt op typisch Hollandse wijze van deze hachelijke kwestie 'weggekeken', maar we kunnen het probleem beter meteen benoemen en bij de wortel aanpakken met de vraag: 'Kán Nederland wel wereldkampioen worden?'

Allerlei belangrijke voetbaljournalisten vinden van wel, maar mijn antwoord luidt: nee, geen schijn van kans, tenzij we behalve Kalou ook Ronaldinho, Rooney, Messi en Henry zo snel mogelijk tot Nederlander naturaliseren. Dat moet met het oog op het landsbelang kunnen, al zijn ook Ronaldinho en Henry bruin (een beetje maar).

Afgelopen dinsdag wist ik het opeens zeker. Ik had een poosje naar Ajax tegen Internazionale zitten kijken. Johan Cruijff was na afloop voor zijn doen opvallend mild. Het werd samen met Tom Egberts en Danny Blind nog een gezellig onderonsje, de tv-kijker mocht dankbaar zijn dat hij daarbij even toegelaten werd. Danny en Johan kennen elkaar goed en Tom geeft het altijd een prettig gevoel erbij te mogen horen. De sfeer was er dus niet naar om onaangename waarheden te debiteren.

Maar wat hadden we gezien? Een Ajax dat vanaf de eerste minuut zó machteloos was dat de keeper van Inter af en toe sms'jes kon versturen naar zijn meisje op de tribune: 'Koud hier' en 'Heb veel zin'. Inter was op alle onderdelen beter. Het is dat Italiaanse ploegen niet graag méér scoren dan strikt nodig is - anders was Ajax van de mat geveegd.

Dit overkwam PSV, dé topploeg van Nederland, tegen Olympique Lyon. Ik vind PSV een sympathieke ploeg, en ik heb veel schoonfamilie in Eindhoven, maar je kunt er niet omheen: vedetten uit Eindhoven blijven vedetten uit Eindhoven. AZ, nota bene 'de hofleverancier' van het Nederlands elftal, ging aan het Europese front al even roemloos ten onder. En onze sterren in het buitenland? Die zitten vooral 'op de bank'.

Wat zegt ons dit alles? Véél. In ieder geval genoeg om niet al te veel leedvermaak te hebben over Duitsland, waar bondscoach Klinsmann op het matje is geroepen door een bezorgde Angela Merkel. 'Schoppen jullie wel hard genoeg tegen de bal?' zal ze gevraagd hebben. Het mooie was dat Klinsmann, met de hoed in de hand, naar Merkel ging. In zo'n land worden zulke belangrijke problemen tenminste meteen op het hoogste niveau behandeld.

In Nederland is dat ondenkbaar. Balkenende had Van Basten bij zich kunnen roepen nadat het Nederlands elftal een onheilspellend pak slaag kreeg van Italië. Alleen zou Van Basten met de hem kenmerkende achteloosheid in een mailtje geantwoord hebben: 'Jan Peter, voelen wij ons nog wel helemaal tof?'

    • Frits Abrahams