Moslim-bevelhebbers veroordeeld

De voormalige Bosnische moslim-commandant Enver Hadzihasanovic is door het Joegoslavië-tribunaal veroordeeld tot vijf jaar cel. Zijn medeverdachte en toenmalige plaatsvervanger Amir Kubura kreeg 2,5 jaar cel.

Tegen Hadzihasanovic en Kubura, de eerste hoge officieren uit het Bosnische leger die terecht stonden in Den Haag, was respectievelijk twintig en tien jaar gevangenisstraf geëist. Ze werden beschuldigd van oorlogsmisdaden van moslims Servische en Kroatische burgers, in 1993 en 1994.

De twee zijn veroordeeld voor hun zogenoemde commando-verantwoordelijkheid. Volgens rechter Jean-Claude Antonetti zijn ze schuldig 'het nalaten van de maatregelen om wreedheden te voorkomen of te bestraffen'.

De 55-jarige Hadzihasanovic moet, na aftrek van voorarrest, nog circa 2,5 jaar uitzitten. Kubura (42) mag direct naar huis.

Kubura leidde de Zevende Moslimbergbrigade, een moslimeenheid, bekend om haar fanatisme, die werd gesteund door zogenoemde mujahedeen, moslim-extremisten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten - vaak veteranen uit Afghanistan en Tsjetsjenië. Ook zij waren destijds in Bosnië berucht om hun fanatisme.