Meer zon in weekeinde

Aan het koude weer komt maar geen einde. De eerste helft van maart heeft een gemiddelde temperatuur opgeleverd van 1,1 graad. Het was daarmee kouder dan december, januari en februari en sinds 1901 zijn slechts elf maartmaanden nog kouder begonnen.

Werd het vorig jaar op 16 maart ruim 20 graden in het zuiden en zuidoosten van het land, dit jaar blijft de lente voorlopig ver weg. Vannacht zal het kwik niet sterk dalen omdat het bewolkt blijft. De minima liggen rond het vriespunt. Hetzelfde wolkendek zorgt er echter voor dat morgen overdag het kwik niet sterk kan oplopen. Bij een matige tot vrij krachtige noordoostenwind wordt het 2 tot 6 graden. Het blijft wel droog en in de loop van de middag begint de bewolking wat te breken.

In de nacht van vrijdag op zaterdag klaart het verder op en luwt de wind iets. Qua weerbeeld volgt er een vrij zonnig weekeinde. 's Middags wordt het een tikje zachter, op zaterdag lokaal 7, zondagmiddag hier en daar 9 graden. De nachten worden opnieuw kouder met vrijwel overal lichte vorst, maar lokaal kan 5 graden worden gehaald.

Maandag is het 20 maart en dan begint ook de astronomische lente. Het weer trekt zich er echter weinig van aan. De wind draait naar het noorden, gaat aanwakkeren en vanuit die richting komen er maartse buien opzetten, die vooral dinsdag talrijk worden. Het blijft daarbij koud.