Leve de creatieve geest

Waar kom jij eigenlijk oorspronkelijk vandaan?' Vlak nadat mijn nieuwe klasgenoot mijn naam op de presentielijst afvinkt, stelt ze me nieuwsgierig de vraag. En hoewel mijn naam - en dan vooral de met 'El' beginnende achternaam - voor zich spreekt, is mijn afkomst blijkbaar een raadsel. 'Marokko', antwoord ik, enigszins twijfelend aan haar oprechtheid.

Hasna el Baroudi. Collumnist nrc.next. Rotterdam, 15-03-06 © Foto Merlin Daleman Merlin Daleman ©

Maar al gauw wordt mijn twijfel weggenomen, wanneer zij volgt met een verbaasd 'O, meen je dat nou!' en op een wat negatieve toon vervolgt 'dat had ik echt nooit gedacht!'

Van binnen grinnik ik, terwijl ik alle vooroordelen af ga. Ik draag geen hoofddoek zoals het meisje naast mij en ik praat niet met een zwaar accent zoals de jongen achter mij. 'Wat dacht je dan?', vraag ik met een glimlach van oor tot oor. Heerlijk die kortzichtigheid!

Terwijl de vogelgriep van een afstand de Nederlandse gezondheid bedreigt, is een andere ziekte ons land binnengeslopen. De hokjesgeest. Zo heb je tegenwoordig 'de Surinamers' en 'de Antillianen'. Individualiteit is een big no, groepsverbondenheid des te meer een must. En alsof het allemaal al niet erg genoeg is, vallen 'de Marokkanen en Turken' onder één noemer. Tijdens heerlijke roddelgesprekken met vrienden of kennissen hoor ik vaak: 'Ze was Marokkaans, of Turks, dat weet ik eigenlijk niet precies. Ach, ze droeg een hoofddoek!' Alsof er geen verschil is tussen mensen die uit Azië/ Europa (Turken) of uit Afrika (Marokko) komen.

En wanneer je niet aan het stereotiepe beeld voldoet? Dan ben je 'anders' en is het gissen naar je herkomst. En als er iets is wat ik nog vreselijker vind dan verbonden te zijn met een groep, zijn het wel mensen die vinden dat ik er Indisch uitzie. Niet omdat ik iets tegen Indo's heb, maar omdat ik dan het gevoel krijg dat ik me meer Marokkaans zou moeten gedragen. Al is het maar uit een soort loyaliteit aan mijn land van herkomst. Zeg nu zelf, met zo'n zware rugzak vol met regels en richtlijnen om aan te voldoen, kom je als individualist toch niet verder? Dus weg met die hokjesgeest. Laat mij gewoon een creatieve geest zijn.

Hasna El Maroudi

Student modevormgeving aan de kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam. Begon als redacteur/columnist bij Spunk, het online jongerenmagazine.

    • Hasna el Maroudi