Iraaks parlement voor het eerst (even) bijeen

Het nieuwe Iraakse parlement is vandaag beëdigd, drie maanden na de verkiezingen voor de Raad van Vertegenwoordigers, zoals het lichaam officieel heet. De zitting duurde een half uur, en werd vervolgens voor onbepaalde tijd verdaagd aangezien er nog geen overeenstemming is over de voorzitter en diens plaatsvervangers. De topfuncties in Irak worden namelijk over de verschillende gemeenschappen verdeeld, en daarover wordt nog hard onderhandeld.

Iraakse soldaten zien er bij een brug in Bagdad op toe dat het autorijverbod wordt nageleefd. Het verkeer was vandaag stilgelegd als veiligheidsmaatregel bij de openingszitting van het parlement. (Foto AFP) Iraqi soldiers secure a bridge during curfew on vehicles imposed in Baghdad as the Iraqi parliament convened for the first time 16 March 2006 amid worsening communal violence and with no sign of a deal on a government of national unity. The streets of the capital were eerily quiet with vehicle traffic barred to keep car bombers at bay, while police and army units multiplied their checkpoints across the city. The government told civil servants to take a holiday and many other residents bunkered down at home, fearing attacks by insurgents bent on proving the caretaker government cannot guarantee security. Most shops remained closed. The 275 members of parliament, elected on December 15, were to be sworn in. AFP PHOTO/MUSTAPHA AHMAD AFP

De openingszitting werd vanochtend voorgezeten door het oudste lid, de sunnitische oud-minister Adnan Pachachi. Hij waarschuwde in zijn toespraak voor burgeroorlog: 'Het gevaar groeit nog, en de vijanden zijn klaar voor ons omdat ze geen verenigd, sterk, stabiel Iran willen'. Terwijl Pachachi sprak onderbrak de shi'itische leider Abdul-Aziz al-Hakim hem met de woorden dat zijn opmerkingen buiten de orde waren. Maar Pachachi zei dat 'dit de taak is' van het parlement.

Voor de zitting zei een parlementslid dat de openingszitting 'een last is waarvan we ons moeten bevrijden' . 'We komen bij elkaar in het parlement en dan gaan we aan de onderhandelingstafel zitten en tegen elkaar schreeuwen.'

De shi'itische kandidaat-premier Ibrahim Jaafari heeft vandaag voor het eerst gezegd bereid te zijn zich terug te trekken als regeringsleider in spe als het Iraakse volk dat wil. De nominatie van Jaafari door de shi'itische alliantie is een van de grote hindernissen bij de regeringsvorming. Alle andere belangrijke Iraakse politieke groepen, de Koerden, de sunnieten en de seculiere shi'ieten, hebben zijn terugtrekking geëist. Onder andere vinden zij dat hij het afgelopen jaar als premier niets heeft gepresteerd. Hoe de wil van het volk tot uiting moet komen, is niet duidelijk. Jaafari's shi'itische alliantie is met 128 van de 275 parlementszetels veruit de grootste groepering in het nieuwe parlement. De kabinetsvorming zal naar verwacht nog weken duren.

De Iraakse politie heeft vannacht opnieuw 25 lijken aangetroffen in verschillende delen van Bagdad. Het ging in alle gevallen om doodgeschoten mannen; de meeste waren gebonden. Begin deze week werden in Bagdad meer dan 80 lijken gevonden.