'Ik hou van een positieve boodschap'

Ziggi's recent verschenen debuutalbum So Much Reasons klinkt heel volwassen.

De essentie van de reggaefilosofie is voor Ziggi het bevorderen van eenheid.

NEW YORK - AUGUST 10: Ziggy Marley son of Bob Marley, performs onstage at the "Roots, Rock, Reggae Tour 2004" at Prospect Park August 10, 2004 in New York City. (Photo by Frank Micelotta/Getty Images) *** Local Caption *** Ziggy Marley Getty Images/AFP

'Het is natuurlijk lekkerder om nummers te schrijven wanneer je in de zon zit, maar in Nederland is het ook geen probleem. Als het gevoel maar goed is.' De 25-jarige reggaezanger Ziggi leunt met een ontspannen glimlach achterover in zijn stoel in het Nighttown Café in Rotterdam. 'Als ik in Nederland was opgegroeid, was ik denk ik geen reggae gaan maken. Het is hier nog zo onbekend; ik zou het dan helemaal niet in me hebben gehad.'

De in Nederland geboren Ziggi groeide op bij zijn grootouders op het Antilliaanse eiland St. Eustatius en werd vanaf zijn eerste stapjes omringd door de klanken van reggae, dancehall, soca en merengue. Toen hij op zijn achttiende terugkeerde naar Nederland om economie te gaan studeren, verbaasde het hem dat die muziek hier nauwelijks een rol speelde. 'De jongens die ik kende, waren allemaal met rap bezig.'

Hij leerde zichzelf gitaar spelen met boeken uit de bibliotheek: 'Ik heb nooit een les gevolgd; als je weet hoe je de akkoorden moet vasthouden dan kun je spelen, toch?'.

Zijn muziek kent twee stijlen: dancehall, met zware beats en teksten over het andere geslacht, en traditionele roots-reggae, waarin hij onder meer filosofeert over religie en wapenbezit. En met die muziek viel hij op in de sterk door hiphop en r&b gedomineerde urban scene.

Op zijn recent verschenen debuutalbum So Much Reasons klinkt Ziggi regelmatig als een reggaeveteraan, met een uitgebreid repertoire aan zangstijlen, perfect gestructureerde popliedjes en een overdosis aanstekelijke positiviteit.

Hoewel de zanger nog maar een paar jaar serieus met zijn muzikale carrière bezig is, vertelt hij in zijn met Engels doorspekte Nederlands dat zijn identiteit als artiest veel eerder werd gevormd. 'Mijn oma speelde organ in de church en daar heb ik leren zingen en harmoniseren. Mijn positieve vibe komt daar vandaan. Ik maak geen gangstersongs, zo ben ik niet. I love a positive message'

Reggae is bij uitstek de muziek van het eiland Jamaïca en Ziggi hoort vaak dat hij zo'n perfect Jamaïcaans accent heeft. Dat vindt hij grappig. 'Jamaïcanen horen wel dat ik een ander accent heb. Op St. Eustatius praten we heel anders maar het klinkt natuurlijk wel Caraïbisch.'

Voor zijn debuutalbum werkte Ziggi samen met de Jamaïcaanse dancehall-ster Elephant Man, en hij hoopt vurig op een doorbraak in Jamaïca. Maar als Ziggi, en niet als een kopie. 'Ik ben geen rastafari. Ik ben in de kerk opgegroeid en geloof in God, terwijl voor een echte rasta (de voormalige Ethiopische keizer) Haile Selassie God is.'

De essentie van de reggaefilosofie is voor Ziggi het bevorderen van eenheid tussen mensen, en hij ziet op dat gebied voor zichzelf in Nederland een taak weggelegd. 'Ik geloof dat ik met mijn muziek mensen echt kan bereiken en hopelijk ook kan laten nadenken. Er is niet zoveel unity in Nederland, met moslims die zich gediscrimineerd voelen.' Hij pauzeert, en wijst naar buiten, naar de Rotterdamse Kruiskade. 'Maar de pers overdrijft het ook wel. Ze zeggen bijvoorbeeld dat de Kruiskade heel gevaarlijk is. Ik loop hier al zeven jaar bijna elke dag en ik heb nog nooit een probleem gehad met anybody.'

Ziggi treedt a.s. zaterdag (18 maart) met zijn band op in Paradiso, Amsterdam, tijdens 'Jamrock'. Telefoon: 020 - 626 45 21. Of kijk op: www.paradiso.nl

    • Saul van Stapele