'Houwer misleidde financiers'

Houwer stond zelf garant voor 'Soldaat van Oranje 2, schrijft Vrij Nederland.

Filmproducent Rob Houwer heeft een valse voorstelling van zaken gegeven van de financiering van de speelfilm Soldaat van Oranje 2. Dit schrijft Vrij Nederland in een reconstructie die gisteren in het weekblad verscheen.

Houwer zou een substantieel geldbedrag via een zogenaamd onafhankelijke distributiegarantie zelf hebben gegarandeerd. Dat is de voornaamste reden dat het grote filmproject (budget bijna 12 miljoen euro) in 2002 is afgeblazen, waardoor particuliere beleggers werden gedupeerd, aldus Vrij Nederland.

Soldaat van Oranje 2 moest het vervolg worden op de succesvolle film uit 1977, die werd geregisseerd door Paul Verhoeven. Om een groot budget te krijgen, was de financiering opgebouwd rond rechtsvorm van de commanditaire vennootschap (cv). Daarin kunnen particulieren 'aandelen' in een film nemen tegen gunstige fiscale voorwaarden.

De financiering van de film was mede gestoeld op de garantie die een Duitse filmdistributeur, Atlas film, had verstrekt aan Houwers filmbedrijf. Dit bedrijf verklaarde dat het met Soldaat van Oranje 2 bijna 5 miljoen euro zou verdienen en garandeerde dat geld aan de cv, waarmee de financiële constructie rond was.

Vrij Nederland heeft de hand weten te leggen op een annex aan dat contract van Atlas en Houwer. In 'annex a' belooft Houwer dat hij Atlas film het verschil zal terugbetalen als in twee jaar tijd 5 miljoen euro niet was terugverdiend.

Houwer wil niet inhoudelijk reageren op de publicatie.