Hoe heet de juwelier van tsaar Nicolaas II toch?

Een quiz doen in de kroeg is leuker dan een avond alleen drinken.

Als je de goede antwoorden geeft, verdien je je drankrekening terug.

Wat zijn de eerste woorden die God spreekt in de bijbel? Driftig kladderen de deelnemers van Murphy's Quiz Night in café Boom Chicago op het Leidseplein in Amsterdam zinnetjes op papier en fluisteren met hun teamgenoten. Na enige twijfel - was het niet 'Kaïn, waar is Abel?' -, kiest het team van Valesca (28), Roderik (37), Eef (32) en Edo (36) toch maar voor 'laat er licht zijn'. Ofwel: 'let there be light', want in dit Amerikaanse café wordt de pubquiz enkel in het Engels gespeeld. Het antwoord is juist, wat niet kan voorkomen dat het gelegenheidsteam tussen de vele profi's die wekelijks meespelen op de laatste plaats eindigt.

Pubquiz? Stel je Triviant voor, waaruit alle vragen van het niveau 'Vul aan: oost west, thuis...' zijn vervangen door weetjes als 'geef voor- en achternaam van de juwelier van tsaar Nicolaas II' en 'waar ligt de straat van Otranto'. Toegevoegd zijn een fotovraag en een ronde met muziekfragmenten.

Een keer per avond wordt er gespeeld om een gratis rondje drinken, voor het team dat het dichtst in de buurt van het antwoord komt. Bijvoorbeeld: in welk jaar werden de chips (die van aardappel, niet die van silicium) uitgevonden?

Bakermat van Murphy's Quiz Night in Nederland is de Ierse pub O'Sheas op de Lijnbaan in Rotterdam, waar Sander en Desirée Michelsen het spel zeven jaar geleden voor het eerst organiseerden.

Het echtpaar besteedt inmiddels anderhalve dag per week aan het doorploegen van encyclopedieën op zoek naar nieuwe vragen en antwoorden, tot nu toe zo'n 24.000. Circa zeventig cafés in Nederland van Almelo tot Zwolle zijn aangesloten bij Murphy's Quiz Night.

Voor een café als Boom Chicago, waar de maandagavond anders stilletjes zou zijn verlopen, rinkelt de kassa tijdens de pubquiz. De entree kost drie euro. Wie een tafeltje wil bemachtigen, moet voor zessen binnen zijn, ruim twee uur voordat het spel begint. Daardoor is er tijd genoeg voor een grote Amerikaanse steak of sandwich vooraf.

Het prijzengeld dat het beste team wint, hoeft meestal niet te worden uitbetaald: de vijftig euro gaat weer van de drankrekening af. Die prompt betaald wordt na afloop van de quiz - de meeste deelnemers moeten de volgende dag gewoon weer naar hun werk.

Een team dat elke week meespeelt in Boom Chicago is 'Mr. Horowitz'. De vijf leden hebben elk een specialiteit. Taco (bijbel), Aaron (film), Erik Jan (muziek en Afrika), Norbert (aardrijkskunde en zee), Hans (eh... de Stones en porno?) missen eigenlijk alleen een Amerikaan in hun groep, die bijvoorbeeld goud waard was geweest bij de fotovraag van deze week, over populaire televisieseries.

'Horowitz' stond hoog genoeg in het landelijk klassement om vorige week mee te doen aan de jaarlijkse Pub Trivia Dutch Open. Deze finale, waaraan tweehonderd teams deelnamen, is uniek voor Nederland: hoewel het spel is overgewaaid uit Engeland, worden pubquizzen daar niet op nationaal niveau gespeeld. De hoofdprijs, een flinke reischeque en een beer tender ging aan Horowitz voorbij: het team werd 48-ste.

Voor de liefhebbers: de juwelier van Nicolaas II heette Peter Carl Fabergé en de straat van Otranto ligt tussen Albanië en Italië. De chips werden uitgevonden in 1852.

Meedoen aan Murphy's Quiz Night? www.murphysquiznight.com

    • Thalia Verkade