Het beeld

Drieëntwintig in het zwart geklede carabinieri storten zich op een man in een wit jasje die Julius Caesar moet voorstellen. Een Romeinse dolk wordt boven de schouder van kolonel Garofano gehouden. Misdaadreconstructies hoeven niet over recente schanddaden te gaan. Gisteren was het precies 2050 jaar geleden dat de goddelijke Julius in de senaat vermoord werd. Daarom herhaalde Teleac de van het Britse Granada TV gekochte programma over een kolonel van de carabinieri, wiens naam in het Nederlands 'anjer' betekent, en zijn obsessie voor het ware verhaal van de Idus van maart van het jaar 44 voor Christus.

Ned.1 (Teleac), Wie vermoordde Julius Caesar?

De kolonel denkt dat er dan 23 of zestig samenzweerders geweest mogen zijn, de echte moordenaars waren hooguit tien in getal. Ook wil hij aantonen dat Caesar wist wat hem te wachten stond en dat hij zich niet tegen het verraad had verzet. De zojuist vergoddelijkte vriend van het volk, verraden door die farizeeërs van een aristocraten, zou zo grotere kans op onsterfelijkheid maken, luidde volgens de kolonel Caesars redenering. Hoor ik daar echo's van de stiekeme zelfmoord en het bewuste streven naar heiligverklaring van Slobodan Milosevic? Goed werk overigens van Gerri Eickhof in het NOS Journaal, die sprak met de burgemeester van Milosevic' geboorteplaats Pozarevac, zodat we nu weten hoe je die naam hoort uit te spreken: klinkt als Pózzurrewutsj.

Die zelfdestructie van volkshelden lijkt een steeds weerkerend patroon, maar Divus Iulius vormt een verhaal apart. Niet alleen was zijn ondergang - en de ommekeer in de geschiedenis die door zijn aantreden werd bewerkstelligd - het onderwerp van de recente HBO-dramaserie Rome, er is nog een merkwaardige theorie, ontvouwen door de historicus Francesco Carotta in het boek Was Jezus Caesar? Een aantal atheïstische intellectuelen zweren bij dit in 2002 in Nederlandse vertaling verschenen boek, dat stelt dat Jezus Christus en Julius Caesar meer gemeen hebben dan hun initialen. De kleine joodse sekte die uiteindelijk zou leiden tot het christendom, deed volgens deze theorie niets anders dan de cultus rond de goddelijke Julius continueren. Die 44 jaar verschil is in het licht van de eeuwigheid niet veel meer dan een afrondingsfout.

De kolonel lijkt wel een geheim agent van Carotta, ook al noemt hij diens theorie geen enkele keer bij de naam. De meeste van zijn bevindingen lijken echter directe aanwijzingen voor de theorie, met Brutus als Judas. Als Brutus een bastaardzoon van Caesar was, zoals weinig geloofwaardige geruchten wilden, dan was zijn moeder Servilia zeker Maria Magdalena. Misschien kan RTL Boulevard er eens een aflevering aan wijden en Dan Brown er een bestseller over schrijven.

De televisie is dol op reconstructies van schanddaden, van Peter R. de Vries tot 16 miljoen rechters. Je vraagt je wel eens af hoe de publieke omroep het zo lang heeft volgehouden om louter programma's boven de gordel te maken.

Gisteren startte Profiel (KRO) met een nieuwe reeks die wel de onderbuik bedient. Hoofdpersoon was Joop L., geliefd onderwijzer en jeugdvoetbaltrainer uit Maarssen. Hij sprong onder de trein, toen hij met pedoseksuele e-mails tegen de lamp liep. Na zijn crematie schraapte de politie het DNA van de rails en bewees zo dat hij in 1986 een kind vermoordde. Had ik dat wel willen weten?

    • Hans Beerekamp