Hayes verlaat 'South Park' na religieuze rel

Soulzanger en Scientology-aanhanger Isaac Hayes, die sinds 1997 zijn donkerbruine stem aan de cartoonfiguur Chef in de tv-serie South Park leent, heeft zijn contract met de serie opgezegd, omdat deze geen rekening zou houden met zijn persoonlijke geloofsovertuiging. 'Satire houdt op waar intolerantie jegens religie begint', aldus Hayes in een verklaring.

South Park is een succesvolle tekenfilmserie die regelmatig de draak steekt met geloofsovertuigingen. Volgens South Park co-auteur Matt Stone heeft Hayes in de afgelopen 150 afleveringen nooit bezwaar gemaakt tegen grappen over christenen, moslims, mormonen en joden. Hayes zou pas 'plotseling last van religieuze gevoeligheid' hebben gekregen toen zijn eigen geloof op de korrel werd genomen, aldus Stone.

In de gewraakte aflevering, Trapped in the Closet, maken de makers grappen over de Scientology-kerk en schilderen ze beroemdheden die zich hiermee inlaten af als 'onnozel' en 'instabiel'. In de aflevering wordt een van de figuren in South Park aangezien voor L. Ron Hubbard, de uitvinder van Scientology. Vervolgens komen beroemdheden, waaronder een getekende versie van Scientology's bekendste aanhanger, de acteur Tom Cruise, naar South Park om 'Hubbard' te ontmoeten. Als deze Cruise bekritiseert, sluit de acteur zich op in het toilet.

De aflevering werd in november op de Amerikaanse televisie vertoond, maar is in Groot-Brittannië vooralsnog van de buis geweerd, naar verluidt uit angst voor juridische stappen van Cruise.