Galerieselectie

Job Koelewijn Voor zijn tentoonstelling Doorlopende voorstelling heeft Job Koelewijn de galerie van Fons Welters grondig verbouwd. Midden in de ruimte staat een grote boekenkast in de vorm van een lemniscaat, het wiskundige symbool voor oneindigheid. In een houten schuurtje is een oneindig polderlandschap te bewonderen. En in de achtermuur van de galerie is een open venster gemaakt waarvan het frame ronddraait als een klok.

Job Koelewijn, Doorlopende voorstelling. 18 maart t/m 22 april in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Gil & Moti Het Israëlische kunstenaarsduo Gil & Moti is joods en gay, en gebruikt dit feit als uitgangspunt voor zijn werk. Zo maakten de kunstenaars, die sinds 1998 in Rotterdam wonen, van hun huwelijk een openbare kunstperformance (Wedding Project, 2001). Een jaar later besloten ze, gefrustreerd door het conflict in hun geboorteland, verliefd te worden op een Arabische man. Volgens Gil & Moti kan liefde alle obstakels tussen vijandige volkeren wegnemen. Op de tentoonstelling Love Stories doen ze aan de hand van schilderijen, foto's en kledingstukken, verslag van hun affaire.

Gil & Moti, Love Stories. 18 maart t/m 19 april in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Mark Seliger De Amerikaan Mark Seliger, een van de drie topfotografen van het tijdschrift Rolling Stone, portretteerde voor zijn nieuwste publicatie In My Stairwell popsterren en kunstenaars in zijn eigen New Yorkse trappenhuis. Tijdens een verbouwing van het pand waar hij woont – een oud pakhuis dat ooit als vrouwengevangenis diende – had Seliger een verborgen vooroorlogse liftschacht ontdekt. Die dient nu als achtergrond voor de foto's van onder meer Matthew Barney, Cindy Sherman en Tom Wolfe.

Mark Seliger, In My Stairwell. 18 maart t/m 20 april in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. Do t/m za 12-18u.

Dutch Under De achternamen van de Australische kunstenaars James Geurts, Andrew Hazewinkel, Deborah Paauwe, David van Royen en Rick Vermey verraden hun Nederlandse herkomst. Hun ouders en grootouders maakten deel uit van de 160.000 Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog naar Down Under emigreerden. Foto's, video's en beelden van deze vijf kunstenaars zijn nu te zien op de tentoonstelling Dutch Under, die georganiseerd wordt ter gelegenheid van de viering van de 400-jarige relatie tussen Nederland en Australië.

Dutch Under. T/m 8 april in Canvas International Art, Fokkerlaan 46, Amstelveen. Do t/m za 14-18u.

Katrina Op 29 augustus 2005 werd New Orleans getroffen door Katrina, één van de zwaarste orkanen uit de geschiedenis van de VS. De stad kwam grotendeels onder water te staan en ruim 1300 mensen kwamen om. De fotografen Thomas Dworzak (Duitsland), Stanley Greene (VS), Kadir van Lohuizen (Nederland) en Paolo Pellegrin (Italië) bezochten New Orleans en Biloxi in de maanden na de ramp. Hun foto's zijn nu te zien op de tentoonstelling Katrina - An Unnatural Disaster en in het nieuwe fototijdschrift The Issue, dat geheel gewijd is aan Katrina.

19 maart t/m 7 mei Noorderlicht Fotogalerie, Akerhof 12, Groningen. Di t/m zo 11-18u.

En verder: Schilderijen van Took Teeken t/m 25 maart Galerie Ferdinand van Dieten - d'Eendt, Spuistraat 270, Amsterdam; fotowerken van Thomas Elshuis t/m 25 maart Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A'dam; foto's en video van Martin C. de Waal t/m 1 april bij Torch, Lauriergracht 94, A'dam; beelden van Hans van der Ham t/m 2 april Galerie Metis, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; foto's van David Renggli t/m 9 april in Van Zoetendaal Gallery, Keizersgracht 488, A'dam; tekeningen uit Los Angeles t/m 31 maart Carl Berg Projects, Wittenburgergracht 315, A'dam; schilderijen & werken op papier van Rachid Ben Ali t/m 26 maart Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; vijf jaar HuMobisten t/m 9 april Galerie Blaak 10, Witte de Withstraat 7a, Rotterdam; schilderijen en tekeningen van Amitai Ben David t/m 2 april Galerie Berendsen, Hoogstr 32, R'dam; schilderijen van Karin Bos tot en met 26 maart Galerie Smarius, Sonnegaweg 41, Sonnega; foto's van Irina Ionesco t/m 22 maart Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht.