FRANKRIJK

Vuitton/Beecroft In oktober opende Frankrijk's meest luxueuze bagagefabrikant Louis Vuitton (ook kleding en accessoires) een nieuw verkooppunt in een prachtig, gigantisch Art Deco gebouw op nr 101 van de Champs-Elysées. Je struikelt er over een Aziatisch en Russische cliëntèle die er zoveel kopen dat ze nog maar nauwelijks de deur uitkomen. In de hoop het 'nouveau riche' imago een beetje te verbeteren en een meer cultureel georiënteerd publiek te trekken, opende Vuitton een kunstgalerij (met een schitterend uitzicht over Parijs) op de bovenste verdieping. De nogal fantasieloze expositie toont foto's en een video van de spraakmakende Italiaans/Amerikaanse kunstenares Vanessa Beecroft (1970) met naakte zwarte en blanke vrouwenlichamen.

Vanessa Beecroft t/m 31 mrt in Espace Louis Vuitton ma t/m za 12-19u, 60, rue de Bassano (om de hoek van de ingang van de winkel) 0033-153575203 en www.louisvuitton.com

MarionettenMozart is overal in Salzburg. Zoals in een klein theatertje, waar in 1913 een hartstochtelijk Mozartliefhebber het idee had om een van zijn jeugdopera's, Bastien und Bastienne, door marionetten te laten uitvoeren. Zo ontstonden de Marionetten van Salzburg die nu wereldberoemd zijn. Nu staan ook Mozart's 'grote' opera's, zoals Don Giovanni en Die Zauberflöte op het repertoire. Deze zijn t/m 2 april afwisselend in het Théâtre Déjazet te zien. De draadpoppen (11 draden per marionet) zijn 30 t/m 50 cm en het kost 4 jaar om het manipuleren onder de knie te krijgen. De decors zijn feeëriek, de begeleidende muziekopnames legendarisch. Voor groot en klein.

Les Marionnettes de Salzbourg t/m 2 apr in het Théâtre Déjazet, 41, bd du Temple, Parijs, 0033-148875255.

En verder in Parijs Art Paris, hedendaagse kunstbeurs t/m 20 mrt onder de glazen koepel van het Grand Palais www.artparis.fr; La Seine des photographes t/m 8 mei in de Conciergerie 0033-153406097 ; Portretten van Henri Cartier-Bresson t/m 9 apr in de Fondation HC-B 0033-156802700.