Financieel onafhankelijk

Benoemingen van topmanagers zijn doorgaans omgeven met grote geheimzinnigheid, tot ze officieel zijn. Niet bij Ton aan de Stegge. Twee weken geleden al bevestigde hij op de website van Quote te zijn gevraagd om bestuursvoorzitter te worden van PCM Uitgevers, uitgever van onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad. 'Ik lieg nu eenmaal niet', zei hij later over zijn aanstaande benoeming. Toen had hij alleen nog maar met PCM-commissaris Stephen Grabiner gesproken, van de Britse grootaandeelhouder Apax.

PCM-topman Aan de Stegge. (Foto Hollandse Hoogte) Nederland, Maartensdijk, 08-11-2005 Portret Ton aan de Stegge voormalig topman van Telfort dat door KPN is overgenomen. FOTO: Gerard Til/HH Hollandse Hoogte

Zijn openheid was des te opmerkelijker omdat Aan de Stegge nog zelf moest bepalen of hij het wel zou willen, de hoogste baas worden van een mediaconcern in transitie. 'Ik moet nog veel mensen binnen het bedrijf spreken.'

De twijfel die Aan de Stegge (1950) aanvankelijk had was onder meer ingegeven door de vraag of hij nog wel een drukke baan wilde. Tot oktober was hij bestuursvoorzitter van mobiel belbedrijf Telfort. Na de verkoop daarvan vorig jaar aan KPN, stapte hij niet alleen op, maar werd hij als mede-aandeelhouder ook financieel onafhankelijk.

In stilzitten had de zoon van een Hilversumse sigarenboer geen zin. Tegen Het Financieele Dagblad zei Aan de Stegge in november een klus als 'turn-around manager' nog wel aanlokkelijk te vinden. 'Het mag niet gemakkelijk zijn.'

Aan de Stegge heeft zijn hele leven in de technologie gewerkt. Zijn eerste werkgever, automatiseerder Volmac, diende hij 16 jaar. Daarna kreeg hij al snel de reputatie van een jobhopper, toen hij in korte tijd manager was bij achtereenvolgens Getronics, CSC en Ericsson.

Bij Telfort stond Aan de Stegge zes jaar aan het roer. In zijn aanvankelijke ambitie om door middel van harde prijsconcurrentie snel te groeien als aanbieder van zowel vaste als mobiele telefonie, voelde hij zich nogal eens geblokkeerd door de Britse eigenaar mm02. Die zette hoog in op draadloos internet en zadelde voor dat doel Telfort op met torenhoge schulden en grote verliezen. Aan de Stegge verklaarde later die drang 'vanaf dag één uiterst onplezierig' te vinden. Hij krijgt bij PCM opnieuw met een Britse eigenaar te maken.

In april 2003 kreeg Aan de Stegge ruimte om zijn eigen strategie te volgen. Telfort, dat korte tijd 02 heette, werd verkocht aan de Nederlandse investeringsmaatschappij Greenfield. Anderhalf jaar later schoof die het door aan investeerder Marcel Boekhoorn. Onder de vleugels van de nieuwe eigenaren slaagde Aan de Stegge erin om Telfort winstgevend te maken en flink te doen groeien.

Die prestatie werd in oktober beloond met de verkoop aan rivaal KPN, ter waarde van 1 miljard euro. De beloning was voor de liefhebber van snelle auto's ook persoonlijk; hij had zo'n vijf procent van de aandelen en kocht meteen een Aston Martin Vanquish S.

    • Philip de Witt Wijnen